Nepoštovanje institucija

Profesor Ustavnog prava na Univerzitetu u Prištini Mazllum Baraliu kritikovao je Pokret Samoopredjeljenje, zbog toga što njihov lider, Albin Kurti, nije prisustvovao konsultacijama o datumu parlamentarnih izbora, na koje je pozvala predsjednica Vjosa Osmani

Baraliu je za Teve 1 rekao da Osmani može da saopšti datum parlamentarnih izbora, uprkos odsustvu Samoopredjeljenja, iako najveće političke stranke na Kosovu, sa tog sastanka.

Osmani je, kaže, poštovala ustavne rokove i svoje pravo da pozove na konsultacije o datumu izbora.

„Budući da se većina stranaka odazvala njenom pozivu, Osmani može da nastavi i da, poštujući svoje obaveze i ovlašćenja, odredi i objavi datum izbora", pojasnio je Baraliu.

Kritikovao je izostanak Samoopredjeljenja sa konsultacija, ističući da najveća partija ne bi trebalo da se tako ponaša.

„To nije najbolje, ni najodgovornije ponašanje političke stranke. Ne bi trebalo to da se dešava, moramo naučiti da poštujemo ustavno pravo”, rekao je Baraliu.

Kurti nije prisustvovao sastanku o datumu izbora sa predsjednicom i liderima ostalih partija, a u to vrijeme bio je na sastanku, odnosno radnom ručku sa ambasadorima na Kosovu.

Iako je prvobitno najavljeno da će Samoopredjeljenje na tom sastanku predstavljati funkcioner stranke Glauk Konjufca, njegovo učešće je, praktično, „odbijeno“, zato što su sve ostale partije predstavljali njihovi lideri, koje je Osmani i pozvala na konsultacije.

Izvor: Kosovo online/Teve1