Slučaj je zatvoren

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Xhelal Sveçla izjavio je da je zahtjev Beograda za izručenje bivšeg pripadnika OVK Blerima Ramadanija, koji je uhapšen na prijelazu između Kosova i Sjeverne Makedonije - "napad na integritet Kosova", i da je taj slučaj zatvoren jer je makedonski sud doneo odluku.

"Što se tiče izručenja našeg državljanina na zahtjev Srbije, za taj slučaj postoji odluka suda u Sjevernoj Makedoniji. Spremni smo da razgovaramo i radimo kao dvije susjedne zemlje i prijateljske zemlje i nećemo dozvoliti da krivični zahtjevi treće zemlje koja nema zakonsku osnovu u međunarodnom pravu ometaju slobodno kretanje naših građana", rekao je Sveçla odgovarajući na pitanja novinara tokom posjete Sjevernoj Makedoniji.

Slučaj Ramadanija, dodaje, ne mođe da se mjeri sa zahtjevom Sjeverne Makedonije za izručenje Alila Demira i Afrima Ismailovića, osuđenih na doživotni zatvor u procesu "Monstrum".

"Ova dva slučaja ne možemo nikako povezati. U slučaju Ramadanija koji pominjete, to znači da se radi o trećoj zemlji. Dakle, riječ je o državi koja u regionalnoj saradnji predstavlja problem za bolju saradnju, a da ne govorimo o njihovim namjerama, lošim delima i zločinima koje čine u odnosu na Kosovo", rekao je Sveçla.

Kaže da na Kosovu imaju sve podatke i da je riječ o napadu na integritet Kosova.

Bivšem pripadniku OVK Blerimu Ramadaniju, na zahtjev makedonskog Tužilaštva za organizovani kriminal, određen je ekstradicioni pritvor od 30 dana. On je uhapšen 17. jula na prijelazu između Kosova i Sjeverne Makedonije.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri