Političke povlastice

Predsjednik opštine Sjeverna Mitrovica Erden Atiq i direktor opštinske inspekcije Fatir Berzati nisu juče na sjednici lokalnog parlamenta predstavili šestomjesečne izvještaje, iako je to bilo predviđeno dnevnim redom, a predsjednik Skupštine Opštine Nedžat Ugljanin istakao je da to pokazuje da su neki u toj opštini "zaštićeni kao bijeli medvjedi" od strane pojedinih ministara i zamjenika premijera i da bezobzirno krše zakon i Statut opštine, ne poštujući ni zaposlene ni građane.

Podsjetio je da su na dnevnom redu sjednice bili izvještaji svih organa vlasti, zakonodavne i izvršne.

"Međutim, izvršna vlast nam nije dostavila izvještaj što je u suprotnosti sa zakonskim okvirima, a što je i zadatak gradonačelnika i obaveza svih direkcija. Oni, po zakonu, moraju da dostave sve izvještaje Skupštini opštine", naveo je Ugljanin za Kosovo onlajn.

Istakao je da je doneta odluka da svi direktori od sljedeće sjednice lokalnog parlamenta moraju budu prisutni i da podnesu izvještaje o radu.

Ukazuje da postoji nezadovoljstvo građana u sjevernom dijelu Mitrovice i da skupština treći put traži izvještaj od direktora inspekcije, koji je, kaže, nažalost, "sa druge teritorije".

"U razgovoru sa građanima ima dosta nezadovoljstva povodom ponašanja tog direktora, ali ne i ostalih koja obavljaju svoje zadatke u skladu sa zakonom. S obzirom na to da smo doneli akt, Uredbu o ponašanju, mi smatramo da su građani u pravu. Čim dolazi toliki broj žalbi, on mora da podnese izvještaj parlamentu, povodom toga što se ne pridržava tog akta", ukazao je Ugljanin.

Na pitanje da li će tražiti razriješenje Berzatija, Ugljanin je potvrdio da će zatražiti od gradonačelnika da se pokrene taj proces.

"Bio sam otvoren i u radu same skupštine kao predsjednik. Mi ćemo to zatražiti od gradonačelnika s obzirom na to da već treći put ne dolazi da daje izvještaje skupštinskim organima kao zakonodavnoj vlasti. Mi ćemo to tražiti", poručio je on.

Napominje da određeni ljudi u Skupštini Opštine Sjeverna Mitrovica imaju političke povlastice i da se oglušuju o sve zakonske ragulative.

"Neko je zaštićen kao bijeli medvjed. Sigurno da su i neki rukovodioci u izvršnoj vlasti tako zaštićeni, jer su nametnuti od strane visoke politike kao direktori. Iz drugih opština nažalost rukovode ovom opštinom, jer sigurno da opština Sjeverna Mitrovica ima profesionalni kadar koji može da obavlja sve dužnosti. Ta rukovodeća mjesta su nametnuta izvršnoj vlasti od strane nekih ministara i zamjenika premijera. Mi to znamo i odbornici su toga svijesni i imaju moju podršku, kao zastupnika koji radi u interesu građana", naglasio je Ugljanin.

Dodao je da je njegova želja da predstavlja sve zajednice koje žive na sjeveru.

Konstatuje, ipak, da to trenutno nije slučaj.

"Mi vodimo svoju politiku koja je zakonom zacrtana. Branimo Statut Opštine Sjeverna Mitrovica, već smo izvršili i neke izmjene u okviru Statuta i imamo određene kompetencije koje su sada proširene i sa time ćemo se voditi u daljem radu Skupštine. Nastavićemo da radimo prevashodno u interesu građana, bez obzira kojoj zajednici pripadaju", zaključio je Ugljanin.

Izvor: Kosovo Online