Radi se na rješavanju

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani rekla je da treba sačekati konkretan odgovor na slučaj Fatona Hajrizija i isatkla da su institucije Kosova svakodnevno posvećene rješavanju ovog pitanja, prenosi Koha.

„Republika Kosovo ima kancelariju za vezu u Srbiji i naš ambasador u ovoj zemlji svakodnevno se sarađuje sa našim saveznicima i institucijama. Uvjeravam vas da su svi napori uloženi. Mi jednostavno imamo posla sa fašističkom državom koja i u takvim slučajevima pokušava da opstruira. Moramo sačekati da dobijemo konkretan odgovor", navela je Osmani na konferenciji za novinare nakon sastanka sa predstavnicima političkih partija.

Na pitanje o slučaju Banjska, ona je ocjenila da je teško razumijeti kako još uvijek nema optužnice "sa svim prikupljenim dokazima".

“To je stvar koju je teško razumeti sa svim prikupljenim dokazima i za sada nema optužnice. Pošto optužnica nije podignuta, iznenađenje je da sam ja svojim očima videla dokaze, a i vi ste ih videli. Ne podići optužnicu za nekoga ko je počinio najviše djelo protiv Republike Kosovo je veliko iznenađenje i mi moramo svaki dan da tražimo odgovornost”, istakla je Osmani.

Ona je pozvala na brzu akciju "radi zaštite nacionalne sigurnosti".

Dodala je i da u njenu kancelariju još nisu stigla dva zakona izglasana u Skupštini, onaj o Tužilačkom savjetu Kosova i Prijedlog zakona o Nezavisnoj komisiji za medije, prenosi Ekonomija onlajn.

Osmani je ohrabrila Udruženje novinara Kosova da uputi žalbu Predsjedništvu.

“Ta dva zakona nikada nisu stigla do Predsjedništva, tako da nemamo ni prvi ni drugi zakon. A Predsjedništvo analizira i iznosi mišljenje o zakonima. Kao Predsjedništvo, uvijek smo držali otvorena vrata ako smo videli da je neko pravo prekršeno", poručila je.

Na pitanje o slučaju RTK, Osmani je odgovorila da "ne može da daje mišljenje o svakom članku".

Izvor: Kosovo online/Koha/Economia online