Beda zadesila Kosovo

Ekonomski stručnjaci upozoravaju da je zbog vladine loše ekonomske politike privatni sektor pred bankrotom, prenosi Gazeta Blic.

“Odnos vlade prema privredi je u situaciji vanredne krize koju je sama vlada proizvela u odnosu na privredu, posebno na privatni sektor. Zbog krize politike javnog sektora svi su pred bankrotom, ali mnogo više zabrinjava što u sferi privatnog sektora ima preteranih pritisaka”, kazao je poslanik PDK Ferat Shala.

On je upozorio da je odnos između preduzeća na Kosovu i vlade na najnižem mogućem nivou institucionalne, pravne i administrativne komunikacije.

“Danas je desetine preduzeća podložno administrativnom praćenju i progonu”, rekao je on.

Shala kaže da četiri godine nije viđena konkretna akcija u sferi ekonomske politike.

"Definitivno je pitanje institucionalizacije svih poslovnih aktivnosti kroz debate i kroz politiku koja je u skladu sa zakonodavstvom i tržištem rada, u skladu sa ekonomijom slobodnog tržišta, i u skladu sa potrebama i uslovima u kojima preduzeća mogu da rade i da se odvijaju na Kosovu. Sa ovom politikom već četiri godine nismo videli nikakvu konkretnu akciju“, zaključio je Shala.

Bivši predsjednik Privredne komore Kosova, Safet Gërxhaliu smatra da je posljednjih godina na Kosovu dominirala više politička nego ekonomska agenda zbog čega je malo prostora ostalo za razvoj.

“Smatram da je glavna karakteristika posljednjih godina zatrpavanje dijaloga bilo između pozicije i opozicije, bilo na lokalnom ili centralnom nivou. To je zatrpavanje dijaloga u društvenim i javno-privatnim aspektima. Tamo gdje nema pravih dijaloga, postoje brze politike, sporedne politike, politike koje se promovišu mnogo više za politički marketing nego kao razvojnu supstancu”, rekao je Gërxhaliu.

On je dodao da bi jedan od glavnih prioriteta buduće vlade trebalo da bude unapređenje dijaloga.

“Jer samo kroz istinski dijalog mogu postojati zakoni i odluke koje će biti u funkciji razvoja“, smatra Gërxhaliu.

Dodaje da su ekonomski parametri na Kosovu zabrinjavajući i da ekonomija treba da bude prioritet, ali da umjesto toga dominantnu ulogu ima politička agenda.

“Činjenica da nema stranih investitora i investicija pokazuje kakva je beda zadesila Kosovo, kao i pristup vlasti prema siromašnima, ignorisanje dijaloga, ignorisanje privatnog sektora definitivno šteti svakoj pori društva, bilo u ekonomskom ili socijalno aspketu. Prije svega tu je i narušen imidž jer smo država koja je pod mjerama i sankcijama EU”, zaključio je Gërxhaliu.

Izvor: Kosovo Online/GazetaBlic