Izvještaj IKD-a

Kosovski institut za pravosuđe (IKD) konstatovao je u izvještaju praćenja rada Skupštine za proljećno zasjedanje 2024. godine da izostaje proaktivan pristup kosovskog premijera Albina Kurtija i prvog potpredsjednika Besnika Bislimija prilikom izvještavanja Skupštini o dijalogu, prenosi Klan Kosova.

„Nedostatak izvještavanja premijera parlamentu o dijalogu njegove države i druge države predstavlja dubok nedostatak transparentnosti, odgovornosti i demokratske kontrole institucija. U situaciji kada premijer ne iznese parlamentu detalje o pregovorima, stvara se jaz u komunikaciji i odgovornosti vlade“, navodi se u izvještaju.

Između ostalog, navodi se da je Skupština Kosova ignorisala primjedbe i komentare civilnog društva u vezi sa usvajanjem Zakona o Nezavisnoj komisiji za medije.

“Izvještaj IKD-a o ovom nacrtu zakona pokazuje da je Ustavom zagarantovana nezavisnost Savjeta za zaštitu medija ugrožena od njegovu zavisnost od vladajuće stranke. Novi zakon o NKM usvojen je bez podrške opozicije, uz kritike međunarodnih partnera, medija i civilnog društva, ignorišući standarde javnih konsultacija i politizujući ovu instituciju koja je trebalo da štiti demokratiju i slobodu medija na Kosovu“, navodi se u izvještaju.
 
Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova