Datum mora da se odredi

Bivši predsjednik Centralne izborne komisije Mazllum Baraliu rekao je da političke stranke nisu pokazale volju za vanrednim izborima i da bi oni trebalo da se održe u martu, prenosi Gazeta express.

Kako navodi, redovni izbori se najranije mogu održati 60 dana prije isteka mandata, a najkasnije 30 dana prije isteka mandata.

„Taj datum mora da se odredi, ali Zakon o izborima kaže da taj datum mora da bude nedjelja i da se ispuni četvorogodišnji mandat. Mislim da bi taj datum morao biti negdje u martu. Vrijeme je bolje, dan je duži, a i prostor za pripremu je veći. Štaviše, 16. i 23. mart su nedjelje. Ovi dani bi trebalo da budu oni oko kojih će se politički subjekti dogovarati koji im više odgovara“, rekao je Baraliu.

Ocjenjuje da prema dosadašnjem viđenju, svi politički subjekti u skupštini, na ovaj ili onaj način, uprkos deklaracijama, nisu imali veliku volju da izađu na vanredne izbore i dodaje da ukoliko se stranke dogovore može doći do izbora i pre datuma određenog na osnovu zakona.

„U ovoj zemlji zakoni se ne poštuju uvijek i nedovoljno. Glavni problem nije samo u kontradiktornostima zakona, već imamo problem u primjeni zakona. Može se desiti i nepoštovanje zakona o izborima, ako se politički subjekti slože. Ako nametnu takvo rješenje, onda se može desiti i da izbori budu ranije“, rekao je on.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express