Rezultati istraživanja

Međunarodni republikanski institut (MRI) saopštio je da prema rezultatima istraživanja čak 94 odsto građana bi glasalo za ulazak u Nato, a 92 procenta u Evropsku uniju. Istovremeno, kao ključne probleme sa kojima se Kosovo danas suočava navode se troškovi života, nesigurnost, imigracija, korupcija, siromaštvo i kriminal, prenosi Indeksonline.

Istraživanje koje je sproveo CAPI je rađeno od 6. do 27. maja, a anketirano je 1.200 punoljetnih građana.

“Upitani o EU,  92 odsto građana Kosova reklo je da bi glasalo za članstvo u EU ako bi referendum bio održan danas. Štaviše, 94 posto bi glasalo za članstvo u Nato. Narod Kosova vjeruje da ekonomski napredak i nacionalna bezbjednost dolaze sa bližim vezama sa Zapadom“, rekao je Paul McCarthy,  direktor za Evropu za IRI.
„Članstvo u EU i NATO će pomoći da se ovi ciljevi ostvare”, dodao je on.

Na osnovu istraživanja 85 odsto građana vjeruje da je demokratija najbolji mogući oblik vlasti za Kosovo, a 92 procensta da je “veoma ili donekle” važno da žene budu uključene u donošenje političkih odluka.

Ovakav stav deli 89 odsto ispitanika kada je riječ o uključivanju mladih.

„Podaci jasno pokazuju da su ljudi željni učešća na nacionalnim i lokalnim izborima 2025. godine“, rekao je Makarti.

„Za njih je takođe važno da vide žene i mlade ljude predstavljene u političkom procesu”, naveo je on.

Na pitanja o bezbjednosti, najviše su zabrinuti zbog tenzija sa Srbijom.

U poređenju sa istraživanjem sprovedenim u martu 2023. godine, procenat ispitanika koji su veoma ili donekle zabrinuti da će tenzije sa Srbijom prerasti u veći sukob i nasilje porastao je za 17 procentnih poena.

Ipak, na pitanje koji je najvažniji problem sa kojim se Kosovo danas suočava, a drugi po važnosti, ispitanici su naveli da je to ekonomija, odnosno troškovi života.

“Visoke cijene su se ispostavile kao glavni problem, dok je drugi najvažniji problem i dalje ekonomski problem, a to je nezaposlenost”, navodi se u rezultatima istraživanja.

Zdravlje, nesigurnost, imigracija, korupcija, siromaštvo i kriminal, odnosno javna bezbjednost rangirani su od trećeg mjesta pa nadalje.

Izvor: Kosovo online/Indeksonline