Kurti odbio poziv

Predsjednica Vjosa Osmani danas započinjen konsultacije sa predstavnicima političkih partija oko zakazivanja datuma izbora na koji su se odazvali lideri svih parlamentarnih stranaka sem premijera Albina Kurtija koga će zamjeniti predsjednik Skupštine Gljauk Konjufca.

Osmani je 26. jula uputila pismo svim strankama u kome je navela da na osnovu Ustava i Zakona o opštim izborima, redovni izbori trebalo da budu održani u periodu od 26. januara do 16. februara naredne godine.

"S tim u vezi, na osnovu mojih ustavnih ovlašćenja za raspisivanje izbora za Skupštinu Kosovo, pozivam vas na konsultativni sastanak 31. jula", navodi se u pismu.

Ipak, kako saznaje Reporteri, premijer i šef Pokreta Samoopredjeljenje Albin Kurti odbio je da učestvuje na sastanku.

Kako navode izvori ovog portala, Kurti je za sastanak delegirao potpredsjednika stranke i predsjednika Skupštine Glauka Konjufcu bez obzira što se poziv odnosio isključivo na lidere partija.

Većina stranaka je prihvatila poziv Osmani.

Poslanica PDK Vlora Çitaku je navela da je ova stranka prihvatila poziv, ali da se na konsultacijama neće govoriti o prevremenim izborima što je ključan zahtjev PDK.

„PDK je prihvatio poziv predsjednice Osmani za sastanak o određivanju datuma izbora. Naravno da ćemo se odazvati pozivu, imamo ustavnu i zakonsku obavezu da prisustvujemo takvom sastanku”, navela je Çitaku.

Iz LDK je potvrđeno da će ih na konsultacijama predstavljati lider Lumir Abdixhiku, a iz AAK Ramush Haradinaj.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri