(Ne)spremnost!

Nakon što je Savjet EU produžio mandat specijanom izaslaniku EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslavu Lajčaku, postavilo se i pitanje da li bi moglo doći do sastanka premijera Kosova Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, a politički analitičar Afrim Kasolli kaže da to više zavisi od Kurtija.

Kasolli je za RTV Dukađini rekao da nastavak dijaloga na najvišem nivou prije svega zavisi od Kurtijeve spremnosti da povuče neke od zahtjeva koje je izneo na posljednjem sastanku u Briselu.

"Moramo biti jasni da su glavni međunarodni akteri zadovoljni radom Miroslava Lajčaka. Da li će biti moguće organizovati novi sastanak zavisi od Kurtijeve volje i toga koliko će on žrtvovati neke od uslova koje je postavio na nedavnom sastanku", rekao je Kasolli.

Politički analitičar Visar Imeri trenutno ne vidi mogućnost za novi sastanak, jer je, kaže, očigledno da nema pomaka, niti volje da se napreduje u primjeni sporazuma.

Zato smatra da EU mora da ima "čvrtu ruku".

"Evropska unija je voljna da koristi štap, pored uvijek obećane šargarepe, kako bi proces dijaloga dao rezultate", dodoa je Imeri.

Savjet Evropske unije produžio je mandat Lajčaku do 31. januara naredne godine, a na pitanje da li se očekuje sastanak Vučića i Kurtija iz EU nisu odgovorili.

Izvor: Kosovo online/RTV Dukagjini