Eksperti za bezbjednost

Kosovski eksperti za bezbjednost Faik Berisha i Gazmir Raci smatraju da bi u slučaju vraćanja tijela Fatona Hajrizija trebalo da intervenišu EULEX ili KFOR.

Prema njihovim riječima, EULEX ili KFOR imaju ovlašćenja da sarađuju sa Srbijom.

"Slučaj sam u početku video kao opasan, tražio sam od medija da intervenišu EULEX ili KFOR. Oba, prema Rezoluciji UN, imaju ovlašćenja da sarađuju i sa Srbijom, jer bi situacija mogla da eskalira i da se ovaj slučaj iskoristi od Srbije da parališe slučaj kosovskog policajca, heroja Afrima Bunjaka“, rekao je Berisha za Teve 1.

Berisha smatra da Srbija namerno odugovlači proces vraćanja tijela Fatona Hajrizija.

"Ako smo imali pokušaj ubistva u policiji onda nije bilo potrebe da se tijelo oštećuje. Mislim da odlaganja imaju veze sa izigravanjem osjećanja naroda Kosova", izjavio je on.

Sa njim se složio i Gazmir Raci koji je za Klan Kosova rekao da bi u slučaju vraćanja tijela Fatona Hajrizija na Kosovo trebalo da se uključi i Evropska unija.

On je rekao da Kosovo i Srbija imaju sporazum o međusobnoj pravnoj saradnji i da, prema njegovim riječima, misija EULEX-a a u okviru ovog sporazuma ima olakšavajuću ulogu za slučajeve poput Fatona Hajrizija.

"Voleo bih da Evropska unija ima ulogu u ovom pravcu, kako bi se bar tijelo Fatona Hajrizija vratilo na Kosovo. Vjerujem da je naš oficir za vezu tamo dostavio papire, o čemu bi naš ministar spoljnih poslova trebalo da nas obavesti. Ali čak i EULEX, u trenutku kada naše institucije imaju poteškoća da priđu srpskim institucijama, ima ulogu u ovom slučaju, i trebalo bi da bude uključen", rekao je Raci.

Izvor: Kosovo Online/Teve1/Klan Kosova