Ne znači i formiranje ZSO

Bivši sudija Ustavnog suda Kadri Kryeziu izjavio je da je slanje nacrta statuta Zajednice srpskih opština Ustavnom sudu međunarodna obaveza Kosova, ali i da to ne znači formiranje ZSO, dodajući da Ustavni sud ne donosi političke odluke.

Kryeziu smatra da Vlada Kosova ne bi trebalo da bude skeptična prema Ustavnom sudu.

"Ustavni sud nijednu odluku nije doneo subjektivno ili pristrasno. Ta institucija ima devetoro sudija, profesionalaca koji znaju svoj posao. I nema šanse, čak i ako neko od njih želi nešto da uradi, da donese pristrasnu odluku”, rekao je Kryeziu na TV Dukađini.

Dodao je da slanje nacrta statuta Ustavnom sudu ne znači osnivanje ZSO.

"Što se tiče slanja nacrta statuta Ustavnom sudu, to je međunarodna obaveza, što je prihvatljivo za naše institucije, samo se mora preduzeti proceduralni korak. Vlada Kosova bi to trebalo da uradi. A Ustavni sud je jedna grana vlasti, sudska, koja je jednaka izvršnoj. Ne treba biti oklevanja ili straha da se zbog toga nešto dešava. jer i oni imaju obaveze, kao što premijer ima obaveze. Predsjednik suda ima i nacionalnu i profesionalnu odgovornost", naglašava Kryeziu.

Ističe da je uvijek apelovao da se ne odugovlači sa slanjem nacrta statuta ZSO Ustavnom sudu.

"To ne znači formiranje ZSO. Ustavni sud bi trebalo da se pozabavi time za godinu ili dvije. Sud takođe ima odluku kojom je zaključeno da se ZSO može formirati na osnovu sporazuma iz 2013. godine, tako da je sudijama lako da obrađuju ovo pitanje", dodao je Kryeziu.

Izvor: Kosovo Online/Dukađini