Zahlađenje odnosa

Šef pokreta Samoopredjeljenje i premijer Kosova Albin Kurti neće učestvovati na sastanku koji je sazvala predsjednica Kosova Vjosa Osmani povodom konsultacija o određivanju datuma parlamentarnih izbora, već će tu dužnost prepustiti potpredsjedniku stranke i predsjedniku Skupštine Kosova Glauku Konjufci, što, kako piše Reporteri, potvrđuje zahlađenje odnosa dvoje kosovskih zvaničnika.

Izvori bliski portalu rekli su da je Kurti jedini predsjednik političke partije koji je odbio da učestvuje na skupu, na kome su potvrdili prisustvo svi lideri opozicionih stranaka.

"Poziv je bio samo za predsjednike političkih subjekata, a ne za potpredsjednike", naveo je neimenovani izvor.

Takođe, dodao je da se premijer vraća iz Pariza gdje je boravio na otvaranju Olimpijskih igara.

Predsjednica je uputila pismo liderima partija u kojem je napisala da bi na osnovu Ustava i Zakona o opštim izborima izborni proces trebalo da bude održan u periodu od 26. januara do 16. februara 2025. godine, te da je potrebno precizirati datum.

Izvori tvrde da su se Kurti sreo sa Osmani tokom ceremonije otvaranja Olimpijskih igara, ali da u njihovim objavama sa sastanaka koje su imali sa državnim vrhom Francuske nemaju zajedničke fotografije.

Sukob visokih zvaničnika SAD sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem bio je evidentan ove godine nakon odluke o zabrani dinara na Kosovu.

U martu je specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabriel Escobar boravio u dvodnevnoj zvaničnoj posjeti Kosovu i prilikom sastanka sa predsjednicom Kosova nazvao je "čuvarom odnosa Kosova i SAD".

Međutim, sastanak Kurtija i Escobara izgledao je potpuno drugačije. Escobar je ocjenio da Kurti osporava odnose Kosova i SAD.

On je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa izjavio da su SAD razočarane vladom koju vodi Samoopredjeljenje.

On je ukazao da će SAD "uvijek biti bliski prijatelji Kosova, ali da to ne znači da neće imati razlike sa pojedincima i sa pojedinačnim vladama".

Izvor: Kosovo Online/Reporteri