Propaganda!

Posjete članova Pokreta Samoopredjeljenje jezeru Gazivode, nisu bile rijetke i iste se nastavljaju. Njihovo objavljivanje na društvenim mrežama opozicija smatra propagandom, a prema njima, takav pristup šteti bezbjednosti na sjeveru. Ipak, članovi vladajuće stranke negiraju da je riječ o političkim ciljevima, piše Dukagjini.

Poslanici i ministri iz Pokreta Samoopredjeljenje se staraju da njihove posjete dođu do građana objavljujući fotografije na društvenim mrežama.

Ali za ove akcije u ovoj severnoj oblasti gde se bezbjednost smatra krhkom, bilo je kritika.

Među kritičarima je i zamenica PDK Ganimete Musliu, koja takođe vodi parlamentarni odbor za nadzor KIA.

Ona ocjenjuje da Samoopredjeljenje ovim posetama pravi propagandu u izborne svrhe.

„U nedostatku konkretne razvojne agende za zemlju, u svakodnevnosti svojih skandala, u nemogućnosti da prikriju mane koje imaju u upravljanju, pohrlili su na sjever Kosova i pohrlili su na Gazivode, gdje svaki dan vidimo filmove vladara koji se reklamiraju i prave propagandu iz tog djela, dok kosovski Srbi, u saradnji sa Aleksandrom Vučićem sprovode svoju političku agendu“, rekla je Ganimete Musliu, zamjenica PDK.

Pacolli negira

Međutim, jedan od posjetilaca, posalnica Fitore Pacoli, kritike naziva apsurdnim.

„Pitanje je kao da kažete zašto se posjećuje Prizren. Dakle, ne treba vam nikakav poseban razlog da idete negde gdje ima vode u toploj letnjoj sezoni. Razumijem da je nekada odlazak na Gazivode bio sama vijest i čak su htjeli da mu promene ime, ali sada vjerujem da odlazak tamo, rashlađivanje i uživanje u prirodi ne predstavljaju nikakvu novost“, rekao je Fitore Pacolli, poslanica Samoopredjeljenja.

Pacolli nije odgovorila da li se ove posjete koriste u političke svrhe, jer izbori nisu daleko.

Isto je ocjenio i njen kolega iz poslaničke klupe, poslanik Armend Muja.

„Gazivode pripada svima…“, rekao je Armend Muja, poslanik Samoopredjeljenja.

Posjete političara Gazivodama ne doprinose očuvanju bezbjednosti na severu, kažu stručnjaci iz ove oblasti.

„Mislim da to ne doprinosi policiji za nesmetano funkcionisanje bezbjednosti, pa se rad policije minimizira i politizuje kao razlog za posjete političkih članova. Posjete treba da vrše samo institucije, dajući ovlašćenja za taj dio, a ne pripadnici političkih subjekata“, rekao je Drizan Shala, stručnjak za bezbjednost.

Na Gazivodama je u petak bilo više članova vlade i pokreta Samoopredjeljenje, kada je organizovano takmičenje skokovima u u vodu kao počast kosovskim policajcima koji su pali na dužnosti.

Nekoliko dana prije organizovanja ove manifestacije, u blizini jezera na kome su se građani osvježavali, bačena je eksplozivna naprava koja je pričinila samo materijalnu štetu.

 Izvor: Dukagjini/Kossev