Većina su - djevojčice

Danas se obilježava svjetski Dan borbe protiv trgovine ljudima. Globalno gledano, svaka treća žrtva trgovine ljudima je dijete, a većina njih su - djevojčice, navodi se na sajtu UN.

Prema podacima Globalnog izvještaja o trgovini ljudima, djeca imaju dvostruko veće šanse nego odrasli da se suoče sa nasiljem tokom trgovine ljudima.

Veliki problem predstavlja i sve veći broj i raznovrsnost onlajn platformi, jer se djeca često povezuju na te stranice bez adekvatnih mjera zaštite.

UN navodi da su djeca izložena raznim oblicima trgovine, uključujući prisilni rad, kriminal, prosjačenje, ilegalno usvajanje, seksualno zlostavljanje, a neka se regrutuju i u oružane grupe.

Podsjetimo, i Koalicija nevladinih organizacija za zaštitu djece (KOMF) izrazila je zabrinutost zbog teškog položaja djece na Kosovu koja prose ili rade na ulici, pojašnjavajući da se suočavaju sa brojnim i ozbiljnim rizicima po zdravlje, a jedan od njih je svakako trgovina ljudima.

Razlozi za trgovinu djecom su takođe brojni, ističu u UN. Neki od glavnih su: siromaštvo, nedovoljna podrška maloljetnicima bez pratnje usljed sve većih migracijskih i izbjegličkih tokova, oružani sukobi, disfunkcionalne porodice i nedostatak roditeljske brige.

Borba protiv trgovine decom do danas nije bila efikasna, ističe UN.

"Postoji hitna potreba za preduzimanjem sveobuhvatnih mjera za zaštitu ranjivih grupa i pomoć djeci žrtvama. To zahtjeva zajedničke napore na nacionalnom i međunarodnom nivou", ističe se.

Izvor: Kosovo Online