Poslanik VV-a

Poslanik Samoopredjeljenja Enver Dugolli je povodom otvaranja mosta na Ibru izjavio da je i sama Evropska unija zaključila da je slobodno kretanje vozila i građana signal da je situacija mirna i bezbjedna, piše Gazeta express.

Prema njegovim riječima, više ne postoje razlozi zbog kojih most ne bi bio otvoren.

“Evropska unija je rekla da je slobodno kretanje građana i vozila signal koji nam govori da je tamo situacija mirna. Stoga, okolnosti koje su otežavale ili išle u prilog tome da se most ne otvori, prestale su da postoje, jer one paralelne strukture Srbije koje su funkcionisale na sjeveru Kosova više ne postoje. Dakle, iako smo uradili izvanredan posao, neki pojedinci su možda ostali tu i tamo, ali kao strukture više ne postoje, postoje u Srbiji ali ne djeluju na Kosovu i situacija je vrlo mirna. Čak se javljaju i zahtjevi srpske zajednice da taj most bude otvoren i da se saobraćaj odvija normalno”, rekao je on.

Upitan zbog čega se onda most još uvijek ne otvara, Dugolli je rekao da su u komunikaciji sa međunarodnom zajednicom kako bi se vozila KFO-a sklonila jer više nema potrebe za takvim barijerama.

„Komuniciramo sa međunarodnom zajednicom da KFOR skloni svoja vozila sa mosta, trenutno ima dva. Kretanje građana, čak i vozilima, se vrši i desno i lijevo od tog mosta, pa je nelogično i nepotrebno imati ovakve barijere za građane. Institucije su tu da obezbjede slobodno kretanje građana, vozila i robe jer smo u demokratskoj državi”, dodao je Dugolli.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express