Za potrebe KBS

Ministarstvo odbrane raspisalo je tender vrijedan oko dva miliona eura za projekat izgradnje infrastrukture na aerodromu Đakovica, namjenjen potrebama Kosovskih bezbjednosnih snaga, prenosi Reporteri.

Projekat je star dvije godine i predviđa intervencije na pistama, prilazima pistama, platformama, pristupnim putevima...

U tenderskom dosijeu objavljenom na sajtu Regulatorne komisije za javne nabavke navodi se da se ove intervencije vrše u cilju povećanja operativnosti i efikasnosti u obavljanju zadataka misija KBS i Ministarstva odbrane.

Projektom je predviđena i izgradnja ograde unutar aerodromskog prostora.

"Lokacija objekata je na takozvanom aerodromu u Đakovici, prostoru koji italijanski kontigent Kfora koristi duži period. Završetkom miroljubive misije italijanskog Kfora, prostor su preuzeli Ministarstvo odbrane i KBS. Usljed strateškog planiranja Kosovskih bezbjednosnih snaga javila se potreba za intervencijom za renoviranje prostora u okviru Aerodroma, izgradnju i podjelu prostora, kao i renoviranje postojećeg asfaltnog sloja kao i popločavanje novim asfaltnim površinama. U okviru ovih intervencija predviđena je i izgradnja ograde unutar aerodromske površine, kako je to istaknuto u zadatku za projektovanje", navodi se u saopštenju.

Proces radova na kolosjeku proći će kroz pet faza. U prijektnom planu od 118 stranica detaljno su opisane intervencije koje će se izvoditi i specifikacije kako će radovi morati da se izvode.

Procjenjena vrijednost ugovora je 1,930 hiljada eura, a rok trajanja je 350 dana.

Rok za dostavljanje ponuda je 13. septembar, kada će biti i otvaranje ponuda.

"Ponuđač mora da položi osiguranje ponude od 19.000 eura. Garancija ponude skenirana zajedno sa ponudom mora biti učitana u sistem e-nabavki, dok će originalni obrazac garancije ponude dostaviti ponuđač kojeg naručilac namerava da nagradi ugovorom. Nedostavljanje originalnog oblika osiguranja tendera dovodi do primene člana 99.2 ZJN", navodi se u planu projekta.

Aerodrom Đakovica je u julu 2019. prešao pod upravu Ministarstva odbrane.

Pokret Samoopredjeljenje je tokom predizborne kampanje obećao da će ovaj aerodrom služiti za jeftinija putovanja.

"Aerodrom Đakovica biće funkcionalizovan sa dvije osnovne usluge: prevoz robe i jeftino putovanje", rečeno je u izbornom programu Samoopredjeljenja, početkom 2021. godine.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri