Ministarka pravde

Ministarka pravde Albulena Haxhiu izjavila je sinoć u vezi sa bjekstvom Fatona Hajrizija iz zatvora Smrekovnica, da Osnovno tužlaštvo nije uradilo ništa, spomenuvši telefonski razgovor Hajrizija iz zatvora, prije bjekstva, prenela je Koha.

Haxhiu je za KTV rekla da su zbog Hajrizijevog bjekstva tri osobe suspendovane sa dužnosti, jer nisu pažljivo pratile kamere u zatvoru u Smrekonici.

"Bila sam uznemirena u radnoj grupi koju smo osnovali kada smo shvatili da tužilac u Mitrovici ne preduzima ništa zbog toga, jer ima druge poslove. Otišli smo kod glavnog tužioca Besima Kelmendija, upozorili na slučaj Fatona Hajrizija i da tužilac ne donosi odluku o početku istrage. Uslijedio je telefonski poziv iz zatvora, prije nego što je Hajziri pobjegao nadležnim institucijama", rekla je Haxhiu.

Kada je riječ o njenoj izjavi, zbog koje je pozvana u Tužilaštvo, tvrdi da nije rekla da Srbija ima uticaj na zatvore Kosova, ali da to "sugerišu nadležni organi".

"Ko je to tako razumeo, ja nemam ništa sa tim. Rekla sam da su informacije naših organa u nekim slučajevima da su ta bjekstva iz zatvora izvršile kriminalne grupe", dodala je ona.

Haxhiu je dovela u vezu Hajrizijevu likvidaciju, nakon što se opirao hapšenju od strane srpske policije nedaleko od Loznice, sa potpisivanjem Memoranduma Srbije i EU o kritičnim sirovinama, od kojih bi jedna – litijum, trebalo potencijalno da se kopa na zapadu Srbije.

"Slučaj se dogodio uoči potpisivanja litijumskih ugovora u Srbiji, a mjesto gde je policajac ubijen je devet kilometara od mjesta gdje je planirano da se grade kopovi… Bilo je upozorenja da će biti protesta, ali kada se desio ovaj slučaj, to područje je potpuno opkoljeno, pa je to onemogućilo građanima da reaguju…", navela je ona.

Po pitanju izbora, Haxhiu je rekla da se vladajuća stranka zalaže za izlazak na izbore, ali ne smenom vlade ili premijera.

"Za Samoopredjeljenje svaki datum je u redu. Ako žele izbore, trebalo bi da budu održani u januaru ili februaru, a 16. februar je posljednji datum. Datum će saopštiti premijer na sastanku sa predsjednicom. Da bi se išlo na vanredne izbore, mora se desiti ili smena vlade ili ostavka ili raspuštanje Skupštine. Dajemo punu podršku vlade, ne treba ići sa ostavkom premijera", dodala je Haxhiu.

Izvor: Kosovo online/Koha ditore