Termin odgovara svima

Kosovski analitičari smatraju da je novembar idealan za održavanje novih izbora i da je to termin koji bi odgovarao ne samo strankama na vlasti, već i opoziciji, prenosi RTV Dukađini.

"Rano je s obzirom na rok za redovne izbore, ali prema informacijama koje imamo, vlada je zainteresovana da izbori budu u novembru. U poređenju sa ciljevima koje praktično imaju, pravo je vrijeme, ali ne i za opoziciju. LDK i AAK smatraju da bi to trebalo da bude u redovnom terminu, negdje od 10. februara naredne godine", smatra analitičar Arbnor Sadiku.

On je skeptičan da bi moglo da dođe do vanrednih izbora zato što je preduslov da Samoopredjeljenje izgubi skupštinsku većinu.

"To se može desiti ako Samoopredjeljenje želi da izgubi većinu koju trenutno ima u Skupštini, inače su male šanse da ćemo imati izbore. I AAK i LDK su odlučne da se ispoštuje ustavni rok. Možda je PDK jedina stranka kojoj odgovaraju brzi izborima...“, kazao je Sadiku.

Analitičar Finad Ukaj kaže da je preduslov za vanredne izbore ili ostavka Albina Kurtija ili dvotrećinski broj glasova opozicije u skupštini.

"Mislim da bi novembar bio idealno vrijeme za izbore. Vidjeli smo napore PDK, ali druge stranke nisu odgovorile. Ovo je bila namjera PDK da dobije prednost. Vjerujem da ukoliko smo blizu redovnih izbora, a zarad logističkih uslova i najveće moguće izlaznosti, stranke bi trebalo da se dogovore i da u novembru imamo rješenje”, smatra Ukaj.

CIK je na pitanje RTV Dukađini da li su počeli sa priprema za izbore odgovorili da je taj proces započeo - još u januaru.

"Svijesni da je ovo izborna godina, CIK je od početka ove godine pripremio rad na pripremi mnogih pitanja vezanih za zakonske obaveze CIK-a. U tom pravcu je i softver CIK-a čija je izrada u toku i omogućena je uz pomoć OSCE-a", rekao je Valmir Elezi, portparol CIK-a.

Elezi je naveo da će ovaj softver pružati onlajn usluge za pretraživanje biračkih mjesta, prijavljivanje birača sa posebnim potrebama, ažuriranje političkih partija i drugo.

Izvor: Kosovo online/Dukagjini