Ocjena ekonomista

Stručnjaci iz oblasti ekonomije tvrde da vlada Albina Kurtija za četiri godine mandata nije realizovala nijedan infrastrukturni projekat, posebno kada je riječ o putevima, prenosi Albanian post.

"Danas su regionalni putevi isti kao što su bili, onaj za Đakovicu, ovaj za Peć, put za Podujevo, put za Mitrovicu i autoput za Gnjilane“, kaže nekadašnji ministar infrastrukture i šef Komisije za ekonomiju Skupštine Ferat Shala.

On je kazao da ne očekuje da će bilo šta biti završeno ni do kraja ove godine.

„Svi su na najgorem mogućem nivou uz izuzetno nisku stopu i dinamiku poslova ili sa određenim segmentima koji rade neefikasno i loše. Ono što se ističe jeste da se ove godine ne očekuje završetak dinamike i realizacije ovih projekata”, rekao je Shala.

Dodaje da je vlada potpisujući ugovore na kraju svog mandata pokazala koliko je sposobna.

„Potpisivanjem ugovora na kraju mandata vlada zaista pokazuje svoje propuste. Četiri godine vlasti, nijedan infrastrukturni projekat nije završen, nijedan put nije završen iako su započeti”.

I bivši predsjednik Privredne komore Kosova Safet Gërxhalliu ocenjuje da je infrastruktura u lošem stanju.

„Činjenica da imamo strateške projekte koji su započeti prije 15 godina i nisu završeni najbolji je dokaz situacije koja je stvorena na Kosovu, situacije koja trenutno šteti privredi, šteti građanima i dijaspori u tom pogledu. Sama činjenica da u 2024. godini imamo manji rashod budžeta za kapitalne projekte na centralnom nivou govori i to je najveći problem”, kaže Gërxhalliu.

Dodaje da je dodatni problem i što je na lokalnom nivou, kako ističe, iskorišćeno samo 76 miliona eura.

“To istinitije dokazuje koliko smo daleko do realizacije i realizacije strateških projekata”, naglašava ovaj ekonomista.

Dodaje da Kosovo kasni u svim projektima i da na taj način kvari svoj imidž.

„Smatram da kasnimo i da Kosovo propada u ovim projektima – kvari svoj imidž. Kompanije nisu u mogućnosti da kvalitetno i u određenom roku realizuju određene projekte koje su dobile ni po zasluzi ni od strane političkih partija”, zaključuje Gërxhalliu.

Za pet velikih projekata koji su sve vrijeme odlagani, Kurtijeva vlada je izdvojila 70 miliona eura 2023.

Dok je za 2024. godinu ista vlada izdvojila najveći budžet za ovu godinu od 3,3 milijarde eura – za unapređenje infrastrukture.

Izvor: Kosovo Online/Albanian post