Već nekoliko dana

U Klinici za neonatologiju Univerzitetskog kliničkog centra Kosova nedostaje lijek koji se koristi za liječenje prevremeno rođenih beba koje imaju problema sa disanjem. Očekuje se da će klinika biti snabdjevena ove nedjelje, prenosi Front onlajn.

Prijevremeno rođene bebe najčešće se suočavaju sa raznim problemima zbog nepotpunog razvoja organa. U nekim slučajevima ove bebe doživljavaju apneju, stanje pauze u disanju od 20 ili više sekundi.

Da bi smanjili ovo stanje, ljekari ubrizgavaju lijek 'kofein citrat', koji povećava i uspješnost uklanjanja bebe sa intubacije na ventilator.

Ovaj lijek se nalazi na Listi esencijalnih lijekova Ministarstva zdravlja i koristi se u Klinici za neonatologij, gdje se liječe prijevremeno rođene bebe. Ali, nedostaje već nekoliko dana zbog nedostatka zaliha.

U Farmaceutskoj službi Kliničke i Univerzitetske bolnice saopštili su da je snabdjevanje postalo redovno, ali da su zalihe prevremeno potrošene zbog povećanja broja pacijenata. Iz ove službe kažu da se očekuje da lijek stigne ove nedjelje.

Pojedini pacijenti su se žalili i na nedostatak leka "bortezomib" koji se koristi u Klinici za reumatologiju, ali su iz Farmaceutske službe demantovali navode i naveli da ima dovoljnih količina.

Izvor: Kosovo Online/Front Online