Ministar odbrane

Na vojnim akademijama na Kosovu i u zemljama poput SAD, Turske, Njemačke, Ujedinjenog Kraljevstva, Hrvatske i Albanije, trenutno se školuje 104 kadeta KBS-a, saopštio je ministar odbrane Kosova Ejup Maqedonci ističući da je vojno obrazovanje jedan od prioriteta njegovog resora u cilju ispunjavanja standarda NATO-a.

Maqedonci je na Facebooku naveo da pored akademskog obrazovanja, Ministarstvo odbrane ulaže u profesionalni razvoj vojnika KBS kroz finansiranje obrazovanja i obuke.

"Šezdeset i šest vojnika pohađa stručno vojno obrazovanje i specijalizovanu obuku u važnim programima na akademijama, školama i centrima za obuku za izgradnju vojnog rukovodstva. Jedan član studira na Ratnom koledžu vojske SAD, dok njih šezdeset pet pohađa osnovne i napredne kurseve kako bi razvili veštine i operativne kapacitete specijaliste za borbenu podršku KSB-a", naglasio je Maqedonci.

KBS se, dodao je, izgrađuju, razvijaju i kontinuirano unapređuju u snage po standardima NATO-a, maksimalno interoperabilne za zajedničke operacije sa snagama partnerskih i savezničkih zemalja članica Alijanse.

"Nastavljamo sa punom odlučnošću, nesebičnom posvećenošću i maksimalnom posvećenošću ispunjenju našeg cilja", poručio je on.

Izvor: Kosovo Online