Ocjena ekonomista

Ekonomski stručnjaci upozoravaju da Zakon o procedurama Poreske prave Kosova šteti malim i srednjim preduzećima i da nije u skladu sa direktivama EU, prenosi Gazeta Blic.

„Postoji niz pritužbi koje smo imali kao Američka komora. Neke od njih se odnose na skraćivanju roka ili pravo na povraćaj poreza na dodatu vrijednost. Postoje i druge pritužbe koje se odnose na diskriminatorski pristup, posebno na čuvanje evidencija koje se odnose na elektronske usluge, gdje se već zahtjeva da se čuvaju najmanje deset godina. Mi, kao Komora, smatrali smo da ovo predstavlja diskriminaciju i da nije u skladu sa direktivama EU, iako je istovremeno Kosovo, kao jedna od država koje teže EU, dalo obećanje da će svi njeni pravni akti biti u skladu sa pravnim okvirom EU", kaže predsjednik Američke komore Arian Zeka

On je dodao da odredbe zakona prave poteškoće za mala i srednja preduzeća

I da ovaj zakon predstavlja izazove i poteškoće za mala i srednja preduzeća, posebno za proizvodni sektor, rekao je Stručnjak iz oblasti ekonomije Safet Gërxhaliu ističe da će zakon izazvati poteškoće za mala i srednja preduzeća, a posebno za proizvodni sektor.

“Mala i srednja preduzeća, posebno proizvodna, rade i napreduju više od velikih preduzeća, i u tom smislu novi zakon o procedurama PAK-a stvara novi izazov, posebno kada se radi o transakcijama preko banaka za iznos preko 300 eura. Ova uredba stvara veliki finansijski teret za mala i srednja preduzeća koja često zavise od gotovinskih plaćanja za održavanje svog svakodnevnog poslovanja. Ovo je pogrešan pristup“, smatra Gërxhaliu.

U odgovoru na pitanje o fiskalnim politikama, u PAK-u kažu da je nadležno Ministarstvo finansija, prema ovom zakonu, „svaka transakcija iznad 300 eura mora da se obavi preko bankovnog računa ili drugog oblika elektronskog plaćanja“.

Vruhednost transakcija je na ovaj način sa prethodnih 500, smanjena na 300 eura, uz ogućnost plaćanja elektronskim putem, a ne samo preko bankovnog računa.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Blic