Biće problema

Profesor Ustavnog prava na Univerzitetu u Prištini i bivši šef Centralne izborne komisije Mazllum Baraliu kaže da sve sondaže ukazuju da bi na sljedećim izborima Samoopredjeljenje moglo da dobije između 46 i 49 odsto glasova, ali da je teško očekivati da bi mogla da formira širu koaliciju, osim sa strankom Guxo Vjose Osmani.

“Samoopredjeljenje nema sa kim da sarađuje. Ni jedna partija neće sa njima da pravi koaliciju, a ako to i učine onda to neće biti jedinstvena vlada koja bi djelovala čvrsto. Ne vidim takvu mogućnost. Ko god da dođe biće teško da se formira vladu, biće problema, biće nagađanja. Ali, biće sigurno i problema u smislu efikasnosti, zato što je vrijeme pokazalo, a i praksa, da dosadašnji sastavi ovih vlada nisu dovoljno, zapravo pokazali su minimalne rezultate”, kazao je Baraliu za Kosovo onlajn.

Prema njegovim riječima najrealnije je očekivati da Guxo nastavi saradnju sa Samoopredjeljenjem.

“Mislim da nema drugog izlaza, ako žele da opstanu. Po svim sondažama, probama koje su urađene Samoopredjeljenje sigurno može dobiti izmađu 46 i 49 odsto glasova i to bez dijaspore. Ako lista Guxo ide sama, po mom dubokom uvjerenju neće moći”, smatra Baraliu.

Dodaje da će problem za većinu manjih stranka, pa i vladajuću Guxo ukoliko pokuša da sama izađe na izbore, u visokom cenzcusu koji iznosi pet odsto.

Ključne uzroke za Guxo pronalazi u lošoj partijskoj infrastrukturi.

“U odnosu na to kako su se do sada odnosili, izgleda nisu pridavali dovoljno pažnje da se radi na terenu nego su se više bavili svakodnevnim poslovima i zadacima. Ne može sama ništa postići, ali sa Samoopredjeljenjem sigurno može”, zaključuje Baraliu.

Izvor: Kosovo Online