Loši postupci Vlade

Predsjednik Udruženja "Prijatelji Amerike" Agim Rexhepi kaže da su se politički odnosi Kosova i SAD pogoršali, zbog kako navodi, loših postupaka Vlade, piše Front onlajn.

“Nažalost, politički odnosi sa Amerikom su napukli, ali te pukotine, iako nisu u redu, na sreću su između institucija, a ne između naroda. Ovo je rezultat izjava i često pogrešnih postupaka kosovskih institucija. Zbog političkih akcija na terenu koje nisu koordinirane sa međunarodnim faktorom, posebno sa SAD. Institucije imaju pravo da preduzmu takve akcije, ali mislim da to nije urađeno na pravi način i u pravom političkom trenutku. Oni moraju biti koherentni s akcijama i izjavama SAD-a i njihovih saveznika. Ako imaju rezerve, Vlada bi trebalo da ima 10, 20, 30 kontrapredloga američkim i međunarodnim predstavnicima. Nemojte čekati da se donesu odluke da biste reagovali, jer je tada kasno“, naglasio je Rexhepi.

Dodaje da institucije moraju stvoriti "jake mostove" sa senatorima i visokim zvaničnicima Amerike.

„Trebalo bi da pokušaju da idu ispred procesa. Stvoriti jake mostove sa senatorima, kongresmenima i visokim zvaničnicima. Podstaknite naš divni lobi u SAD da učini više. Uradite snažan politički marketing preko novinara u američkim medijima“, kaže on.

Ističe da je "zlatno vrijeme" bilo kada su Kosovo i Albanci imali najbolje odnose na Balkanu sa SAD.

„To je bilo zlatno vrijeme Kosova. Mislim da nismo odmah nakon rata dobili političko-diplomatsko otvaranje, više smo se međusobno borili i djelovali samo za vlast. Poslali smo ambasadore i konsultante, ličnosti koje nisu uspjele dovoljno da lobiraju”, rekao je on.

Prema njegovim riječima, Srbija je snažnim lobiranjem unapredila svoje političko-diplomatske odnose sa Amerikom.

„Srbi su radili, djelovali, puno lobirali i mislim da su uspjeli da povećaju svoj uticaj na kreiranje američke politike. Takođe, mnoge ličnosti koje su bile dokazani prijatelji Kosova i našeg naroda više nisu među živima. Ovo je veliki hendikep jer Kosovo i narod nemaju njihovu podršku, ali to je činjenica koja me mnogo brine, naše institucije su malo radile na stvaranju prijateljstva, sa novim senatorima i kongresmenima”, dodaje.

Komentarišući predstojeće izbore u SAD, Rexhepi kaže da Kosovo ne treba da se politički svrstava samo sa jednim kandidatom i apelovao na građane koji žive u Americi da glasaju za oba kandidata.

„Institucije nikada ne bi trebale da budu politički usklađene apriori samo sa jednim kandidatom ili strankom. Apelujem na naše građane koji žive i rade u SAD i koji imaju pravo glasa, da svojim sredstvima i glasovima podrže dve strane, jer je kroz istoriju, bez obzira koja je stranka na vlasti, podrška i pomoć Kosovu, u bilo kom obliku nije nedostajala”, zaključio je Rexhepi.

Rexhepi navodi da je svojim dvadesetogodišnjim angažmanom u udruženju ispunio obećanje dato u znak poštovanja prema akcijama SAD tokom rata.

„Ono što je posebno je da smo tokom ovih 20 godina neprekidnog djelovanja odradili desetine hiljada sati volonterske aktivnosti i da nismo tražili niti dobili niti jedan cent od američkih poreskih obveznika u cilju očuvanja i unapređenja odnosa Kosova i SAD", navodi on.

Rexhepi napominje da je ovom udruženju pomogla Vlada Kosova.

„Tokom godina Vlada Kosova i Skupštine opština su nam pomogli sa skromnim iznosom, ja sam učestvovao u velikom iznosu iz sopstvenih rezervi sa svešću i željom i simboličnim iznosom od nekoliko donatora”, dodao je Rexhepi.

Izvor: Kosovo Online/Frontonline