Alarmantno

Samo od početka godine 61 ljekar je otišao da radi u inostranstvu, a predstavnici opozicije upozoravaju da ukoliko se ovaj trend nastavi Kosovu preti kolaps, odnosno da ostane bez ljekara i medicinskih sestara, piše Gazeta Blic.

“Migracija je otvorena rana i veoma opasna za zemlju. Ako se nešto ne preduzme, Kosovo će uskoro imati problem sa lekarima i medicinskim sestrama", ocenio je poslanik AAK Shemsedin Drehaj.

On je dodao da ministarstvo zdravlja nije preduzelo ništa kako bi sprečilo odliv kadrova.

"Razlozi za odlazak ljekara su plate, uslovi rada i zaposlenje. U ovom segment će morati da djeluje vlada koja je odgovorna”, kazao je Dreshaj.

I poslanik LDK Armend Zemaj kaže da je trend odlaska zdravstvenog osoblja alarmantan.

“Odlazak ljekara i zdravstvenog osoblja je na veoma visokom nivou i to je više nego zabrinjavajuće. Ovo je sada već veliki alarm da svi mehanizmi u državi koji se bave pitanjem zdravstva moraju da počne da se bave ovim pitanjem”, kaže Zemaj.

Rješavanje ovog pitanja je, ističe, mora da bude prioritet vlasti što podrazumeva i povećanje zarada i regulisanje uslova rada po najboljim svjetskim standardima.

“Postoji opasnost od kolapsa zdravstvenog sistema. Rješavanje ovog problema trebalo bi da postane prioritet, od povećanja plata, regulisanja uslova rada do stvaranja prijatnog ambijenta na poslu, naprednijih zakona i zdravstvenog sistema koji ocjenjuje rad svakoga po učinku. Inače se rizikuje kolaps zdravstvenog sistema“, smatra Zemaj.

Za odlazak ljekara i medicinskih on krivi aktuelnu vlast tvrdeći da nije preduzela adekvatne korake, već je, navodi, svojim potezima stimulisala njihov odlazak.

“Odlazak doktora leži na sadašnjoj vlasti koja nije preduzela ni jedan korak da se pozabavi ovim pitanjem, naprotiv, stimulisala je njihov odlazak lošom politikom bez vizije, progonom na vještice i degradacijom zdravlja na svim nivoima“, navodi Zemaj.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express