Poslanik PDK

Poslanik Demokratske partije Kosova Bekim Haxhiu ocjenjuje da bi ministarka pravde Albulena Haxhiu trebalo da podnese ostavku s obzirom da je tokom svog mandata nastojala da preuzme kontrolu nad pravosuđem umjesto da ga reformiše, dok je svojim izjavama o zatvorskom sistemu Kosova "napravila haos u javnom mnjenju".

"Ne samo da će morati da podnese ostavku, već smatram da je uopšte nije trebalo postavljati za ministra pravde. Svojom neodgovornošću u pokušaju da stvori uslove za članove svoje porodice u zatvorima, izazvala je haos u zatvorskom sistemu, stvarajući mogućnosti drugima da pobegnu iz zatvora ili pobjegnu od pravde. Naravno, za ovo nije dovoljna samo ostavka, već je potrebna i moralna i krivična odgovornost za njene nepromišljene izjave koje su zaista izazvale haos u javnom mnjenju", rekao je Haxhiu za Ekonomiju onlajn.

Ukazao je da je ministarka pravde potpuno podbacila u pogledu reforme pravosudnog sistema te da bi trebalo da snosi moralnu, kao materijalnu odgovornost.

"Što se tiče reformisanja pravosudnog sistema, to je totalni promašaj, ona je u Skupštinu u kontinuitetu donosila zakone koji su bili u suprotnosti sa Ustavom, a za to treba da se obračunju troškovi koje je napravila u budžetu za izradu nacrta zakona, ali i troškovi koji su nastali u Ustavnom sudu. Njen pokušaj je bio da preuzme kontrolu nad pravosudnim sistemom, a ne da ga reformiše. Savestan ministar pravde u trenutku kada Ustavni sud poništi samo jedan zakon podnosi ostavku. U njenom slučaju je to učinjeno nekoliko puta", naglasio je poslanik PDK.

 Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online