Razoružani vojnici!

Bivši komandant OVK Hasan Preteni rekao je da je on bio glavni akter kada je razoružan bataljon na području Paštrika i Drenice, ispričavši šta se desilo sa operativnim rejonom „Šalja“.

Kako je Preteni priznao, došlo je do komunikacije sa glavnim štabom, a potom i do njihove odluke da ova grupa, u tom dijelu krene, i to u koordinaciji sa Kforom.

Međutim, kako je kazao, zbog francuskog Kfora, on i njegovi borci nisu mogli slobodno da djeluju. Ne samo da su ih držali vezane 48 sati, već su ih i razoružali.

„Sišli smo, imali smo naređenje da se ne sukobljavamo sa Srbima, da sačekamo, u koordinaciji sa Kforom, da krene Kfor, a potom i mi da krenemo. Ušli smo u Trepču. Sišli u Star Trg, u čuvenu policijsku stanicu. Ja sastavim jedinicu, uradimo čišćenje, oni obiđu sve one zgrade koje su bile u Starom trgu, takođe rudnik Trepče, i muzej. Ja postrojim jedinicu, i sljedećeg jutra oni podignu zastavicu u policijskoj stanici“.

„Dolaze vojnici Kfora, kažu – koji su vaši položaji? Kažem im da sam u koordinaciji sa komandantom i da krećem. Čekamo odluku komande. Dio vojnika kreće ka Mitrovici, i zatvore ih na 48 sati. Vojnike Oslobodilačke vojske Kosova vezao je francuski Kfor. Oni me okružuju i traže razoružanje“, nastavio je Preteni.

Prema riječima Pretenija, pripadnici Oslobodilačke vojske u Šalji Bajgorskoj nisu imali pravo da se kreću ni 500 metara, a zabranjeno im je bilo i nošenje simbola OVK, jer je to područje zauzeo francuski Kfor.

On je ovaj događaj ocjenio kao detalj koji treba istaći kao rezultat nekih problema neposredno poslije rata, o problemu ili o podjeli Mitrovice.

Izvor: Zeri/Kossev