Bez konsenzusa

Savjetnik zamjenika premijera Kosova Klisman Kadiu izjavio je da Evropska unija neosnovano i nepotrebno odugovlači sa ukidanjem kaznenih mjera Kosovu, dok poslanica PDK Ariana Musliu-Shoshi tvrdi da su sankcije još uvijek na snazi zbog jednostranih odluka Vlade Kosova.

Portparol EU je saopštio da se u Savjetu nastavljaju diskusije u vezi sa izvještajem u kojem se preporučuje ukidanje kaznenih mjera protiv Kosova, ali nije naznačio kada će biti konačne odluke.

"Izvještaj visokog predstavnika o ispunjavanju zahtjeva Kosova od strane EU, izraženih u Deklaraciji od 3. juna prošle godine, upućen je državama članicama i prva rasprava je održana u junu. Savjet je u svojim zaključcima iz decembra 2023. pozvao visokog predstavnika da pripremi takav izvještaj. Izvještaj je povjerljiv dokument i neće biti objavljen. Visoki predstavnik preporučuje ukidanje mjera za Kosovo, kako je naglasio na konferenciji za novinare 24. juna ove godine. Diskusije u Savjetu se nastavljaju", navodi se u odgovoru EU za RTV 21.

Kadiu smatra da bi kaznene mjere prema Kosovu trebalo odmah da budu ukinute.

"Mjere su nepravedne od prvog dana. To što su i dalje na snazi uprkos pozitivnoj preporuci Josepa Borrellla je glupost. Nije bilo čak ni potpune jasnoće o modalitetu određivanja mjera, a sada se čak pokušava da se njihovo ukidanje zloupotrebi i bespotrebno razvuče. Pošto je utvrđeno da su uslovi ispunjeni, nema potrebe za postepenim uklanjanjem, a još manje za njihovim održavanjem, već je potrebno potpuno i jednokratno uklanjanje mjera", istakao je Kadiu.

On dodaje da odluke Vlade Kosova o otvaranju mosta Ibru nemaju veze sa odlaganjem ukidanja mjera.

Prema njegovim riječima, otvaranje mosta na Ibru je predviđeno briselskim sporazumima i da bi bilo apsurdno zadržavati sankcije prema Kosovu zbog primjene dogovora postignutog u okviru dijaloga u Briselu.

S druge strane, poslanica PDK Ariana Musliu-Shoshi kaže da je Vlada Kosova odgovorna jer su kaznene mjere EU još uvijek na snazi.

"Kriva je Vlada Kosova, a ne EU, uprkos tome što smo uvjereni da nije u redu da Kosovo trpi sankcije. Ponašanje Vlade navelo je EU da preduzme konkretne i oštre mjere. Akcije nikada ne treba preduzimati, bez obzira na to koliko su suverene i prave, ako nisu u koordinaciji sa našim međunarodnim partnerima", istakla je ona.

Profesor međunarodnih odnosa Afrim Hoti uvjeren je da će Evropski savjet i pored odlaganja brzo naći konsenzus za ukidanje mjera protiv Kosova.

"Žalosno je što ovaj konsenzus još nije postignut. Nema sumnje da će to vrlo brzo biti pronađeno, ali dosadašnja kašnjenja su normalno proizvela posljedice", rekao je Hoti.

Izvor: Kosovo online/RTV 21