Neuspjeh Kurtijeve vlade

Bivši glavni pregovarač u dijalogu sa Srbijom Edita Tahiri kaže da je Evropska unija prekršila Briselski sporazum o slobodnom kretanju kada je odlučila da Srbima na Kosovu prizna pasoše, piše Gazeta express.

„EU je prekršila Briselski sporazum o slobodnom kretanju i narušila državni suverenitet Kosova koji je pravno potvrđen od strane Međunarodnog suda pravde. Ali ovom štetnom činu EU prethodio je neuspjeh Kurtijeve vlade da zaštiti suverenitet na sjeveru”, rekla je Tahiri.

Istakla je da su prethodne vlade i ona kao glavni pregovarač, "proširili suverenitet na sjever, uspostavljajući institucije uključujući i vlasti Kosova na administrativnim prelazima, kao i integraciju Srba i gašenje paralelnih struktura".

Ističe takođe da danas, zahvaljujući Kurtijevoj vladi, na sjeveru nema kosovskih institucija, pojačano je prisustvo Kfora, ostalo je nekoliko gradonačelnika, ali bez opštinskih struktura.

“Kurtijeva vlada umjesto da na sjeveru čuva institucije i štiti suverenitet, danas tamo nema nijedne institucija, nema suvereniteta, ono što postoji je povećanje broja vojnika Kfora, Srba sa sjevera su napustili institucije Kosova, bojkotovali lokalne izbore na sjeveru, tako da nemamo funkcionalne opštinske strukture, osim par gradonačelnika”, kaže Tahiri.

Tahiri kaže da je EU, zbog takve situacije na sjeveru, donela odluku da ukine vize Srbima, iako je, kaže, takvih pokušaja bilo i kada su druge stranke bile na vlasti.

„Mislim da je EU, kada je sagledala situaciju na sjeveru donela odluku da Srbima ukine vize. Zapravo, postojala je tendencija iz EU, čak i za vrijeme naše vlade, da pokuša priznati ilegalne pasoše na sjeveru, ali se nije usudila doneti takvu odluku jer smo u našim vladama suverenitet na sjeveru učinili pravnom i praktičnom činjenicom. Ova Kurtijeva vlada je držala jezik za zubima pred ovom štetnom akcijom EU jer je bila svijesna neuspjeha suvereniteta na sjeveru”, zaključila je Tahiri.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express