Srbija djeluje otvoreno i tajno

Šef Poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova Besnik Tahiri ocjenio je da je odluka EU da ukine vize nosiocima srpskih pasoša na Kosovu opasan presedan i veliki udarac za Kosovo.

Tahiri je na Facebooku naveo da odluka nema nikakve veze sa ljudskim pravima, niti sa pružanjem jednakih mogućnosti, jer ih, kako tvrdi, Kosovo nudi na najsveobuhvatnijem i ekskluzivnom nivou za kosovske Srbe.

„Priznavanje pasoša koje izdaju institucije Srbije od strane EU, za jedan broj naših građana, predstavlja opasan presedan i veliki udarac za našu državu. Ova akcija legitimiše stranu i diverzantsku vlast i kao takva omogućava direktan napad i miješanje srpskih struktura u institucionalni suverenitet Republike Kosovo“, naveo je Tahiri.

Prema njegovim riječima, do ovakve odluke je došlo jer su se kosovski lideri bavili temom ZSO, a kako ističe, Srbija je djelovala otvoreno i tajno.

„To se nije desilo u jednom danu, desilo se zato što je ova vlast bila zauzeta populizmom, borbom protiv slobodnih medija, gušenjem demokratije, neimajući vremena za informisanje i afirmaciju naših državnih pozicija u institucijama EU. To se desilo jer su naši institucionalni lideri bili zauzeti ping pongom sa temom Udruženja. Zaboravili su da Srbija djeluje otvoreno i tajno“, zaključio je Tahiri.

Izvor: Kosovo Online