Nema kredibilitet

Generalni sekretar Demokratske partije Kosova Vlora Çitaku najavila je da će poslanička grupa PDK sljedeće nedjelje podneti prijedlog za razriješenje Upravnog odbora RTK nakon objavljivanja vijesti "Slobodne Bosne" na javnom servisu preko kojih su dva kosovska medija označena kao povezana sa Srbijom, prenosi Koha.

Çitaku je, na konferenciji za novinare, istakla da je prijedlog da se u prvi plan stavi odgovornost odbora koji, kako je rekla, nema hrabrosti da zaštiti javni servis i standarde novinarstva po kojima treba da se organizuje rad javnog servisa.

"Ova inicijativa je nezaustavljiva, hitna i u funkciji zaštite slobode govora i slobode medija. RTK pripada javnosti i ne bi trebalo da se pretvara u instrument moći da osmišljava, organizuje i emituje klevete i neistine protiv medija i njihovih kolega novinara kako bi služio vladajućoj stranci u njenoj očajničkoj borbi za borbu protiv slobode govora i istine koja javnost treba da zna", rekla je.

Çitaku je rekla da RTK "nije uspjela da ostane lojalna osnovnim principima novinarstva, jer nije mogla da se odupre političkim pritiscima pokreta Samoopredjeljenje, koji je RTK pretvorio u partijski medij".

"Lažne vijesti RTK-a, koje su takođe citirale jedan bosanski medij čiji je članak možda napisan u kancelarijama pokreta Samoopredjeljenje u Prištini, predstavljaju direktnu pretnju po bezbjednost i život novinara ovih medija s jedne strane, ali i odražavaju, s druge strane, kampanja vlasti protiv medija i slobode govora, kao ustavne i demokratske vrijednosti naše države i društva. Dakle, poslije ove situacije, RTK nema kredibilitet javnog emitera ako se ne preduzmu mjere protiv njegovih rukovodilaca", kazala je.

Dodala je da su iz dana u dan mnoge okolnosti rasvjetljavali pojedini novinari tog medija koji su demonstrirali profesionalni integritet distancirajući se od ovakvih klevetničkih vijesti.

"Ova klevetnička vijest koja je poremetila temelje slobode govora na Kosovu i izazvala bezbroj reagovanja lokalnih i međunarodnih organizacija, ima tačnu adresu, Upravnog odbora RTK i direktora televizije", navela je Çitaku.

Çitaku je rekla da bi umješanost zvaničnika KIA, kako se navodi, trebalo da istraži Specijalno tužilaštvo što je prije moguće, kako bi se rasvjetlila istina.

"Mediji i njihov slobodan rad ne bi trebalo da smetaju nijednoj vlasti ili bilo kojoj vlasti ako po zakonu obavlja svoje službene dužnosti. Ali kada postoje zloupotrebe, korupcija, vodi se borba protiv medija jer su oni glas istine kroz koji se građani informišu", rekla je Çitaku.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore