Veća međuetnička saradnja

Ministar administracije lokalne samouprave Elbert Krasniqi izjavio je da se stav Vlade Kosova nije promjenio kada je u pitanju otvaranje mosta na Ibru, navodeći da postoji potreba za većom međuetničkom saradnjom, a ne podjelama, prenosi Kosova press.

Krasniqi ističe da ne zna kada bi most na Ibru mogao biti otvoren, ali smatra da bi njegovo otvaranje bilo u interesu svih građana Kosova.

„Video sam i kao ministar da je javno objavljena izjava iz kabineta premijera nakon sastanka koji je imao sa ambasadorom EU i Kvinte gdje se razgovaralo o ovom pitanju. Sve što mogu da kažem je naš stari stav da sloboda kretanja ne treba da ima definicije ni u jednom aspektu, čak ni na teritoriji Republike Kosovo, već i šire. Mostovi imaju za cilj da ujedine građane, a ne da ih dijele. Ovaj princip važi i za dotični most, smatram da nam treba više međunacionalne saradnje, a ne podjela. Koncept slobode kretanja građana je taj koji treba da nas vodi i svaka prilika da građani komuniciraju je dobrodošla. Važno je samo da svi imaju koristi“, rekao je Krasniqi.

Govoreći o odluci Savjeta EU da ukine vize za nosioce srpskih pasoša na Kosovu, Krasniqi je istakao da ona ne utiče na integraciju srpske zajednice.

Izvor: Kosovo Online