Institut za javno zdravlje

U vremenskom periodu od 10. do 23. jula na Kosovu je registrovano 19 pozitivnih slučajeva na Covid-19, saopštio je Nacionalni institut za javno zdravlje.

Iz Nacionalnog instituta za javno zdravlje ističu da u ovom vremenskom periodu nije bilo smrtnih slučajeva od Kovida-19.

„Slučajevi pripadaju starosnoj grupi od 0-9 do 70-79 godina, gde su starosnoj grupi od 30-39 godina zabeležena četiri slučaja, kao najpogođenija starosna grupa“, navodi se u saopštenju.

Iz Nacionalnog instituta podsjećaju da je SZO 5. maja 2023. proglasila kraj pandemije Covida-19, međutim, navode da su u raznim zemljama svijeta i evropskog kontinenta nedavno registrovani novi slučajevi Covida-19, iako njihov intenzitet nije odrazio povećanje hospitalizacija ili druga značajna opterećenja po zdravlje.

„Kao mjeru predostrožnosti, zdravstveni organi preporučuju praktikovanje preventivnih mjera kao najjednostavniji način za smanjenje zdravstvenih rizika od Covida-19, uključujući infekciju, tešku bolest, hospitalizaciju ili čak smrt“, navodi se u saopštenju.

Iz Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova savetuju održavanje lične higijene, boravak na svježem vazduhu, testiranje ukoliko umate simptome ili bolujete od ozbiljne bolesti, kao i vakcinaciju dodatnim dozama vakcine za sprečavanje produženog Covida-19.

Izvor: Kosovo Online