Situacija i dalje krhka

Bivši pukovnik Policije Kosova Rrahman Sulejmani rekao je da posjete vladinih zvaničnika sjeveru ne doprinose stabilizaciji s obzirom da je bezbjednost u tom dijelu i dalje krhka, prenosi Koha.

Predsjednik Skupštine Kosova Glauk Konjufca, ministarka spoljnih poslova Donika Gërvalla-Schwarz i ministar unutrašnjih poslova Xhelal Sveçla učestvovali su u petak na profesionalnim igrama koje su održane na jezeru Gazivode u čast policajaca koji su pali na dužnosti. Prije nekoliko dana došlo je do eksplozije u jezeru Gazivode, a juče su u Zvečanu izgorela dva automobila opštine, piše Koha.

Prema riječima bivšeg pukovnika, ako se ti incidenti ne otkriju, čak i političke ličnosti koje tamo odlaze mogu biti ugrožene.

"Ako ove grupe koje izazivaju ove incidente ne budu pogođene, vladini zvaničnici takođe mogu biti ugroženi. Nije doprinos stabilizaciji situacije kada idu na parade, da budu prisutni, iako se može desiti da se to koristi za politička, izborna i druga pitanja. Ovakvo stanje, uz pojačane policijske mjere, ne može se uvek održati. Dakle bez političkog rješenja. Tamo se de fakto održava red represivnim mjerama", rekao je Sylejmani.

Nedavni incidenti na sjeveru, prema riječima Sylejmanija, pokazuju da su kriminalne grupe dobile instrukcije od Srbije da ne napuštaju Policiju Kosova.

"Kriminalne grupe pokušavaju da reklamiraju da na sjeveru nema bezbjednosti", dodao je.

Sylejmani je izjavio da se bezbjednost na sjeveru ne može održati bez pronalaženja odgovornih za te incidente.

"Kriminalne grupe koje su unutra prešle su u sljedeću fazu akcije. Incidenti su postali češći. Oni mijenjaju način djelovanja u zavisnosti od okolnosti", rekao je.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore