Zabrinutost!

Univerzitetski profesor Faton Ismajli kritikovao je Vladu Kosova zbog forsiranja narativa koji prikazuje kosovske novinare da su povezani sa Srbijom i Rusijom, prenosi Dukađini.

Ismajli je u intervjuu za Dukađini izrazio zabrinutost zbog uticaja tog narativa na javnost i medije.

"Poduhvat Vlade na Klan Kosova, naravno, nije bio da ga zatvori, već da zatvori jedan medij. Mi smo u ovoj profesiji već dugo i znamo da je to gotovo nemoguć poduhvat. Međutim, cilj je donekle postignut kada ste Klan Kosova stavili u situaciju da su mediji bili pod uticajem problematičnih imena. Dopirete do javnosti, da li su oni slučajno ili dio pristalica, jer ova Vlada izgleda ima pristalice. Oni više vjeruju sopstvenom narativu. Vladin narativ je forsirao ideju da su kosovski novinari novinari pod uticajem iz Srbije i Rusije", rekao je Ismajli.

U svijetlu ovoga, Ismajli je prokomentarisao i skandal oko RTK, gdje se u tekstu bez autora "Slobodne Bosne" tvrdi da su dvije onlajn novine, Periskopi i Nacionale, pod kontrolom Srbije. To je rezultiralo ostavkom vršioca dužnosti generalnog direktora RTK Zane Spahiu.

Prema Ismajlijevim riječima, ta vijest je poslužila da skrene pažnju sa glavnih pitanja na Kosovu.

Ismajli je pomenuo slučaj kada je premijer Kurti izbjegao važno pitanje o Zajednici srpskih opština i međunarodnim zahtevima, opisujući to kao pitanje Srbije.

"Citiram izjavu premijera na konferenciji za novinare kada mu se na najbolji način postavlja pitanje, novinar mu postavlja pitanje: Kakav je vaš stav o Zajednici, zahtjevu Amerikanaca i internacionalaca? – On takođe odgovara da je to pitanje Srbije, nije pitanje Srbije, to je bilo važno pitanje, imalo je veliki uticaj, dogovor je postignut i po tom pitanju. Vlada je uspjela da odgurne glavne teme zemlje i iznela je temu o kojoj ne treba razgovarati", dodao je Ismajli.

Na Kosovu je bilo reagovanja na ovaj tekst, uglavnom zbog činjenice da je RTK emitovao dio teksta, a potom su ga distribuirali pojedini članovi vlade.

Izvor: Kosovo online/Dukagjini