Mora doći do promjena

Bivši ambasador Kosova u Albaniji Sylë Ukshini kazao je da u dijalogu Kosova i Srbije mora doći do promjena zato što ovaj format nije ispunio očekivanja, prenosi RTV Dukađini.

„Dijalog nije ispunio početna očekivanja. Nešto mora da se promjeni. Ponekad to zvuči kao skepticizam, ali kada uporedimo Ohridski sporazum sa ranijim, izgleda da je situacija gora nego prije dijaloga“, kazao je Ukshini.

Komentarišući produžetak mandata Miroslava Lajčaka na mjestu glavnog posrednika u dijalogu, Ukshini smatra da on ni do sada nije uspeo u ulozi koju mu je EU povjerila.

„Lajčaku je produžen mandat, ali on nema sposobnost za to, sa njim je dijalog samo pogoršan. EU ima ulogu posrednika, glavna odgovornost je na EU, a Srbija ima samo jedan cilj, da vodi dijalog, a da nema dogovora“, naglasio je Ukshini.

On je kritikovao i rad međunardonih institucija na Kosovu optužujući ih za nesposobnost da ukinu paralelni sistem na sjeveru.

“Kako je moguće da EU, Unmik, Euleks u tako malom regionu poslije toliko godina imaju paralelne strukture koje rade. Nije bilo ozbiljnosti u njihovom poništavanju“, naveo je Ukshini.

Izvor: Kosovo online/Dukagjini