Poslanik LDK

Poslanik LDK i bivši premijer Abdulah Hoti izjavio je da je premijer Albin Kurti dijalog Kosova i Srbije vratio na nultu tačku, a da je obaveza Kosova da formira Zajednicu srpskih opština.

“Dijalog je u prethodnoj vladi građen na čvrstim principima i u dogovoru sa saveznicima. Osnovni princip dijaloga je bio da se završi konačnim dogovorom za međusobno priznanje, da se ili složimo po svim pitanjima ili ništa. Kada sam završio svoj mandat predao sam Kurtiju svu dokumentaciju u vezi sa dijalogom i obavjestio ga o daljim koracima. Ali on je dijalog vratio na nultu tačku, kao da je priča počela s njim", kazao je Hoti u intervjuu za Reporteri.

Prema njegovoj ocjeni, ono što je usledilo je - degradacija procesa dijaloga i propuštanje trenutka za sporazum sa obostranim priznavanjem.

"Kao rezultat pogrešnog pristupa Kurtija, dijalog više nije na tragu koji vodi ka međusobnom priznavanju”, istakao je Hoti.

Upitan da li bi uskoro moglo da dođe do formiranja ZSO, Hoti kaže da je stav LDK po tom pitanju uvijek bio jasan i da je Kurti Ohridskim sporazumom dugoročno naneo veliku štetu.

“Vlada treba da pripremi nacrt statuta ZSO na osnovu sporazuma ratifikovanog u Skupštini 2013. godine i Sporazuma o principima iz 2015. To je obaveza Kosova. Kurti je odbio da sam pripremi statut, a kao rezultat toga, u njegovu kancelariju je stigao nacrt ‘uzmi ili ostavi’ iz EU. Kurti je dugoročno naneo veliku štetu Kosovu Ohridskim sporazumom”, naglasio je Hoti.

On je podsjetio da je zahvaljujući koordinaciji sa saveznicima do pomaka u dijalogu došlo tokom 2020. godine kada je potpisan Vašingtonski sporazum, ali da je premijer Kurti nakon toga to degradirao.

“Kurt je potpuno promenio tok dijaloga i degradirao ga na najniži nivo na kome je ikada bio”, naveo je Hoti.

On je ocjenio da je priznavanje srpskih pasoša od strane EU - najteži udarac za Kosovo.

“Na vrijeme smo upozorili Kurtija i Osmani da pristup dijalogu i delovanje u vezi sa integracijom srpske zajednice ne ide u dobrom pravcu. Sada vidimo posljedice. I ovo možda nije kraj. Mogu postojati i druge posljedice”, uvjeren je on.

Naveo je da su rezultati četvorogodišnje spoljne politike ti da nema novih priznanja, članstva u međunarodnim institucijama, ali da ima sankcija i ukora saveznika.

“Integracioni procesi za Kosovo uspjevaju samo kada se koordiniraju sa prijateljima. Suočavanje s njima vodi u izolaciju, kao što nam se sada dogodilo. Diletantske greške ministra spoljnih poslova i nedosljednost Kurtija i Osmani, obećavajući a ne realizujući ništa, doveli su Kosovo na najnižu tačku u odnosima sa saveznicima. Ostavka ove vlade otvorila bi put za početak novog pristupa u spoljnoj politici”, smatra Hoti.

Komentarišući ponašanje opozicije kada je riječ o donošenju nekih ključnih zakona on je objasnio da premijer Kurti želi “da zauzme sve institucije”, a da Vjosa Osmani u tom procesu ima “vegetativnu ulogu” zbog čega opozicija nema drugog izbora osim da se kontinuirano obraća Ustavnom sudu.

Komentarišući rad skupštine, on je dodao da su brojne civilne i međunarodne organizacije ocjenile da je rad parlamenta posljednje četiri godine bio neuspješan.

“Što se tiče prijetnji poslanika medijima i pravosuđu, međunarodni izvještaji pokazuju najbolji nivo na koji je Kosovo palo, od države za primjer slobode izražavanja, demokratije i nezavisnog sudstva, do države gdje poslanici i premijer javno napadaju sudije i medije. Žalosno je što je Osmani ravnodušna prema svim ovim glupostima, ona prećutno odobrava sve te napade vlasti čiji je dio na medije”, naveo je Hoti.

Govoreći o napadima predstavnika vlade na medije, Hoti kaže da su oni nezabelježeni i da su mediji godinama bili “kritički glas prema vladi”.

“Samo u totalitarnim državama mediji su zatvoreni, kao što je to pokušano sa nacionalnom televizijom na Kosovu. Čvrsto vjerujem da je ovakav pristup vlasti beskoristan”, zaključio je Hoti.

Komentarišući mogući povratak Donalda Trumpa u Bijelu kuću Hoti kaže da je trajni savez Kosova i SAD zasnovan na zajedničkim demokratskim vrijednostima

“Svaki predsjednik koji ima povjerenje Amerikanca mi poštujemo”, naveo je Hoti.

Upitan da prokomentariše povlačenje Josepha Bidena iz predsjedničke trke u SAD, Hoti je kazao da savez Kosova i SAD nije vezan za konkretnu administraciju, ali da je aktuelna vlada napravila neoprostivu grešku u komunikaciji sa američkim izaslanicima.

"Biden je stari prijatelj Kosova. Njegova podrška od prvog dana nas je definitivno motivisala. Ali Kurti i njegova vlada prošle godine su američkog sekretara nazvali naivnim čovjekom, što je bila neoprostiva greška u spoljnoj politici. Samo vlada 'nezapadne' orijentacije može se ovako ponašati protiv glavnog saveznika Kosova. Čvrsto vjerujem da će LDK uskoro biti u vladi i da će vratiti povjerenje saveznika prema Kosovu", rekao je Hoti.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri