Ustavna ovlašćenja

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani, zvanično je pozvala lidere političkih partija da se sastanu 31. jula radi konsultacija o određivanju datuma izbora.

U pismu "Zakletve za pravdu", koje je upućeno čelnicima partija, Osmani je navela da bi na osnovu Ustava i Zakona o opštim izborima, izbori trebalo da budu održani u periodu od 26. januara do 16. februara 2025. godine.

"S tim u vezi, na osnovu mojih ustavnih ovlašćenja za raspisivanje izbora za kosovsku Skupštinu, pozivate se na konsultativni sastanak 31. jula 2024. godine u 14.00 časova, u sali S301, u zgradi Skupštine“, navodi se u pismu.

Posljednji nacionalni izbori održani su 14. februara 2021. godine, kada je Samoopredjeljenje pobjedilo sa više od 50 odsto glasova. Druga partija je bila PDK, treća LDK, a četvrta AAK. Stranka Fatmira Limaja nije uspjela da pređe izborni cenzus.

Samoopredjeljenje je pobjedilo na izborima u koaliciji sa partijom "Guxo" koju je osnovala Vjosa Osmani.

Premijer Albin Kurti pozvao je političke stranke na sastanak na kojem je bila pokrenuta tema izbora. Tamo je otišao samo lider PDK, Memli Krasniqi , koji je tražio održavanje izbora u junu. LDK i AAK nisu pristali da izađu na izbore, raspuštajući parlament, ali su tražili ostavku Vlade.