Nije to jedino...

Savjet Evropske Unije je nedavno usvojio odredbu kojom je ukinuta obaveza posjedovanja vize za nosioce pasoša koordinacione uprave Srbije, a koja izdaje dokumenta Srbima na Kosovu. Ova odluka stupiće na snagu 20 dana od objavljivanja u službenom listu Evropske Unije. Predstavnici NVO sektora ističu da je ova odredba pozitivna po pitanju srpske zajednice na Kosovu, ali i drugih koje posjeduju dokumenta iz Srbije, mišljenja građana sjevera Kosova su podjeljena, dok iz Vlade Kosova poručuju da akteri u Evropskoj uniji rade na podjeli srpske zajednice na Kosovu.

Ministarka spoljnih poslova Donika Gërvalla-Schwarz izjavila je, reagujući na odluku o ukidanju viza za pasoše koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije, da akteri u Evropskoj uniji rade na podjeli srpske zajednice na Kosovu.

"Oni su doneli odluku koja ne samo da, po našem mišljenju, vodi na pogrešan put, već ukazuje na to da neki akteri u EU nisu zainteresovani za integraciju srpske manjine na Kosovu, već rade na tome da ih podjele. Najbrža moguća integracija građana u pravne strukture dovodi do atmosfere i prostora za sve njih i za sve nas".

Građani Sjeverne Mitrovice ističu da je ovakav potez EU odavno trebao da se nađe na dnevnom redu. Ima i onih koji smatraju da treba rješavati mnogo važnija pitanja.

"Olakšaće sve, vidjećemo sada koliko, moći ćemo da putujemo tamo gdje nismo mogli. Nemam za sada pretjeranu želju za putovanjem, ne znam gdje ću ići, možda do Crne Gore ili Grčke''.

"Nije to jedino pitanje, ima mnogo drugih pitanja koja nisu riješena, a ovo su vjerovatno pitanja koja će doći na red posle toga ili će se rješavati sama od sebe kada se riješe mnogo ozbiljnija pitanja nego što je ovo''.

Zamjenik predsjedavajućeg skupštine opštine Sjeverna Mitrovica Skender Sadiku pozdravio je odluku i dodao da svi građani zaslužuju pravo na slobodu kretanja.

"Odobravam ono što ide u prilog građanima, dobro je to da svi građani, bez razlike, mogu da putuju, ostalo je stvar dogovora. Osjetili smo mi na ovom malom Kosovu šta znači biti zatvoren. Voleo bih da za ove ljude koji tu žive budućnost postane bolja''.

Aleksandar Šljuka iz Nove društvene inicijative mišljenja je da je odredba kojom je ukinuta obaveza posjedovanja vize za nosioce pasoša koordinacione uprave Srbije očekivana, s obzirom da je Kosovo na početku ove godine dobilo bezvizan pasoš.

"Mislim da je ovo pozitivna stvar zato što se otklanja ta jedna diskriminacija koja je postojala u posljednjih 15 godina. Ti građani koji su suštinski građani Srbije a žive na prostoru Kosova su diskriminisani, oni jesu imali pasoše koje je izdavala koordinaciona uprava, tijelo koje je osnovano upravo tim povodom, ali nisu mogli da uživaju tu slobodu da putuju u zemlje šengena bez viza''.

Ministri spoljnih poslova EU odlučili su 22. jula da ukinu vizni režim za građane Kosova koji posjeduju srpske pasoše izdate od Koordinacione uprave Srbije. Očekuje se da će odluka stupiti na snagu 20 dana nakon objave u Službenom listu EU.