Ekspert za protokol

Ekspert za protokol Tomor Avdia, komentarišući procedure vraćanja tijela Fatona Hajrizija na Kosovo, ukazao je da Kosovo i Srbija imaju lošu saradnju, te da bi kao posrednik trebalo da se umješa EU, koja, kako kaže, nedovoljno koristi svoj politički i pravni utiacaj na Srbiju.

"Kada su loši odnosi između dvije zemlje, onda pomaže treća država, treća strana. Treća strana interveniše da ubrza radnje ili garantuje pomirnje između dve strane. U ovom slučaju, ova treća strana na osnovu Briselskog sporazuma je Evropska unija, koja garantuje saradnju između dvije kancelarije za vezu i njihovo funkcionisanje", rekao je Advia za Teve1.

Međutim, Avdia ocjenjuje da je pravni i politički uticaj EU na Srbiju nedovoljan.

"Da li EU ima pravna, politička i druga ovlašćenja da izvrši ovaj pritisak na državu Srbiju? Čini mi se da je oskudan i manjkav, iz razloga što Srbija koristi veoma tehničke elemente za postizanje ciljeva, što se čini normalnim međunarodnim mehanizmima koji prate procese ili prate pravo. U ovim okolnostima, u ovim izvještajima im se čini da sve ide po proceduri", dodao je stručnjak za protokol.

Izvor: Kosovo online/TEVE1