Ometa reforme

Viši istraživač na Kosovskom institutu za pravosuđe Gëzim Shala upozorio je da aktuelna vlada premijera Albina Kurtija skoro svakodnevno svojim izjavama narušava pravosudni sistem i miješa se u rad institucija.

Ističe da je aktuelna vlada ometa reforme pravosuđa svojim kritikama i zahtjevima.

"Pravosudni i tužilački sistemi su kontinuirano kritikovani i tražiže se razne reforme, ali je Pokret Samoopredjeljenje dobio 51 odsto glasova da reformiše pravosudni sistem, a ne da nam se pridruži u kritikama. Oni su nastavili sa svojim kritikama, ali u ovom konkretnom slučaju njihova kritika nije kritika koju ja iznosim kao NVO, mediji, već je to intervencija", ukazao je Shala za Kljan Kosova.

Govoreći o izjavi ministarke pravde Albulene Haxhiu u Specijalnom tužilaštvu povodom njenih tvrdnji da Srbija ima uticaj u kosovskim zatvorima, Shala je ponovio da je to normalna akcija tužilaštva, jer je riječ o nacionalnoj bezbjednosti.

"Ako ministarka pravde kaže da Srbija ima uticaja na zatvore Kosova, minimum koji državni tužilac treba da uradi jeste da je pozove na razgovor, jer ona ima ustavnu i zakonsku obavezu da odgovori na ovako opasne tvrdnje za nacionalnu bezbjednost", rekao je Shala.

Izvor: Kosovo online/Klan Kosova