Urednik vijesti RTK

Nakon što je RTK objavio tekst "Slobodne Bosna", u kojem se tvrdi da su dva kosovska medija, Nacionale i Periskopi, pod kontrolom Srbije i Aleksandra Vučića, oglasio se urednik vijesti RTK Jeton Musliu koji je objasnio da je uređivao vijest i da je ona emitovana zbog pritisaka "odozgo", prenosi Reporteri.

Musliu je istakao da je spreman da snosi odgovornost za taj slučaj.

"Vijest objavljena u ponedjeljak na TV, gdje sam bio urednik, ne znam zašto, ali nekako je bizarna, drago mi je da je izašla i pored mog insistiranja da se to ne radi. Kada pritisak postane konstantan na vas kao urednika, dolazi trenutak kada se trudite da delegirane vesti učinite što štetnijim. Nemaš za šta da se držiš. Drugi vjerovatno imaju", poručio je Musliu.

Za ovaj izvještaj RTK, ističe, Upravni odbor je formirao komisiju koja će razmotriti sve nedoumice.

Kako kaže odbor je izrazio žaljenje zbog onoga što je objavljeno.

"Ali Rilind Gërvalla, direktor RTK, nije tog mišljenja, on je bosanski medij opisao kao kredibilni uprkos tome što je poznat po lažnim vijestima", naglasio je urednik vijesti RTK.

Nakon što je RTK objavio tekst "Slobodne Bosna", u kojem se tvrdi da su dva kosovska medija, Nacionale i Periskopi, pod kontrolom Srbije i Aleksandra Vučića, pojedini novinari i urednici javnog servisa ogradili su se od te objave svoje medijske kuće.

Tako je novinarka RTK Valmira Saraqi Sahaqiju navela da u novinarstvu moraju da postoje principi.

"Distanciram se, ne da bih postala još jedan broj, već za principijelno novinarstvo", napisala je ona na Facebooku.

Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Kosovu upozorava na zabrinjavajuće izvještavanje Radio-televizije Kosova (RTK) koja je u proteklom periodu u dva navrata uputila izvinjenje i izrazila žaljenje zbog sadržaja koji je plasiran na ovom javnom servisu.

RTK je 22. jula u vijestima objavio informacije iz teksta bosanskohercegovačkog medija „Slobodna Bosna“ u kojem se pojedini kosovski mediji optužuju da ih „kontrolišu Srbija i Vučić“.

Upravni odbor RTK izrazio je "žaljenje zbog objavljivanja članka u kojem su u bosanskim medijima apostrofirani kosovski mediji, iako ih RTK nije pomenuo ni u jednom izvještaju".

Naveli su da je "Upravni odbor RTK ozbiljno razmotrio objavljivanje kontroverznog članka u ponedjeljak, 22. jula 2024. godine na RTK, preuzetog iz bosanskohercegovačkog medija", kao i da su članovi Odbora izrazili zabrinutost "zbog ovog jasnog propusta i zatražili detaljna pojašnjenja od menadžmenta".

Izvor: Kosovo Online/Reporteri