Strašno i opasno!

Advokat za medijsko pravo Flutura Kusari ocenila je da kao “zastrašujuću i opasnu” kampanju vladajuće stranke Samoopredjeljenje protiv medija na Kosovu upoređujući aktuelne događaje sa atmosferom prije ubistva malteške novinarke Daphne Caruana Galizia oktobra 2017. godine.

“Malteška novinarka Daphne Caruana Galizia, prije nego što je ubijena, bila je dehumanizovana do te mjere da mi je djevojka od oko 15-16 godina rekla u Valeti dok sam protestovao za pravdu za Daphne: ‘Ona zaslužuje ([ubistvo)’. Ono što se u našoj zemlji dešava ova tri dana je orkestrirana kampanja pokreta Samoopredjeljenja za dehumanizaciju novinara na Kosovu. Strašno i opasno”, poručila je Kusari.

Daphne Caruana Galizia koja se istakla kroz svoje antikorupcijske istrage i blogove, ubijena je u eksploziji automobila bombe na Malti 16. oktobra 2017.

Nakon pritiska njene porodice i civilnog društva, 2019. je pokrenuta javna istraga kako bi se istražile okolnosti koje su dovele do njene smrti.

U svom izvještaju iz 2021. godine, javna istraga je utvrdila da je država morala da „snosi odgovornost” za ubistvo Daphne Caruana Galizia jer je stvorila „atmosferu nekažnjivosti” i nije preduzela razumne korake da je zaštiti. Utvrđeno je da je ubistvo novinara bilo predvidljivo i sprečivo zbog kolapsa vladavine prava na Malti i dalo je detaljne preporuke vlastima, uključujući stvaranje sigurnijeg okruženja za novinare.

Istraga je dovela do ostavke premijera Josepha Muskata 2019. godine pošto su njegovi bliski saradnici bili umješani u slučaj.

Izvor: Kosovo Online