Potpredsjednica PDK

Potpredsjednica Demokratske partije Kosova (PDK) Vlora Çitaku izjavila je da su premijer Albin Kurti i ministarka spoljnih poslova Donika Gërvalla-Schwarz odgovorni zbog odluke Savjeta EU o ukidanju viza za nosioce srpskih pasoša sa Kosova koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije, ističući da ta odluka predstavlja grubo kršenje suvereniteta i subjektiviteta Kosova.

Çitaku ocjenjuje da ovo jedan od najvećih udaraca koje je Kosovo dobilo od proglašenja od 2008. godine.

Ona je okrivila Kurtija i Gërvallu-Schwarz za "neodgovoran i avanturistički" pristup koji je, kako ističe, doprineo takvoj odluci EU.

"Ovo je najveći zastoj koji je nanet suverenitetu i međunarodnom subjektivitetu Kosova od 2008. Do ove tačke smo došli kao rezultat potpuno neodgovornog, avanturističkog, detinjastog pristupa dvojca Kurti- Gërvalla-Schwarz. Premijer je ignorisao glavne saveznike", ukazala je Çitaku gostujući na TV Dukađini.

Ona je istakla da je odluka o liberalizaciji viza za nosioce srpskih pasoša "legitimizacija paralelnih srpskih struktura koje djeluju na Kosovu".

"Srpski pasoši su dokumenti koje su izdale paralelne strukture Srbije na teritoriji Kosova, njima je sada dat međunarodni legitimitet. A ovo dolazi u trenutku kada Vlada Kosova, odnosno premijer Kurti, 'trubi' o produženju suvereniteta Kosova cio dan. Kurti je, nažalost, sveo ideju suvereniteta na neke kancelarije u okviru nekih opštinskih objekata na sjeveru“, dodao je Çitaku.

Izvor: Kosovo online/Dukagjini