Henley & Partners indeks

Pasoš Kosova, za razliku od prošle godine kada je bio na 101. mjestu, nakon vizne liberalizacije ojačao i popeo se na 63. mjesto najjačih svjetskih pasoša prema Henley & Partners pasoškom indeksu, što je za skoro 40 mjesta bolje nego prošle godine.

Svjetska rang lista sastavlja se prema Henley & Partners pasoškom indeksu, koji se ažurira na svaka četiri mjeseca, a zasnovan je na broju destinacija koje vlasnici pasoša mogu da posjete bez vize. Listu sastavlja konsultantska firma "Henley & Partners" na osnovu podataka Međunarodne asocijacije avioprevoza.

Prema toj rang listi, nosioci pasoša Kosova prošle godine su mogli da putuju u 41 zemalja bez viza, a nakon vizne liberalizacije koja je stupila na snagu 1. januara ove godine, u 79 zemalja.

Najjači pasoš u regionu od zemalja koje još nisu članice EU, poslije srpskog, koji je na 34. mjestu u odnosu na prošlogodišnje 40. mjesto. Pasoš Crne Gore zauzima 41. mesto u odnosu na prošlogodišnje 45. mjesto, kao i pasoš Sjeverne Makedonije koji je takođe na 41. mjestu što je za tri mjesta više u odnosu na prošlu godinu.

Pasoši Albanije i Bosne i Hercegovine dijele 45. mjesto sa po 123 destinacije u koje nosioci tih pasoša mogu da putuju bez viza, a što je za albanski pasoš napredak za šest mjesta, a za BiH četiri.

Kada su u pitanju zemlje u našem neposrednom okruženju koje su i članice EU, austrijski pasoš je zauzeo treće mjesto, mađarski sedmo, slovački i slovenski su na 10. mjestu, hrvatski na 11, dok su bugarski i rumunski na 14. mjestu.

Najjači pasoš na svijetu ove godine je singapurski, a na drugom mjestu sa po 192 destinacije na koje mogu bez viza nalaze se pasoši Njemačke, Italije, Španije, Francuska i Japan.

Izraelski pasoš se nalazi na 18. mjestu što je za sedam mesta bolje nego prošle godine, dok je palestinski pasoš na 97. mjestu.

Pasoš Ukrajine je na 30. mjestu, Ruske Federacije na 45. mjestu, SAD na osmom, a Kine na 59. mjestu.

Najlošije rangiran pasoš pripada Afganistanu i nalazi se na 103. mjestu sa 26 destinacija na koje nosioci tih pasoša mogu da putuju.

Izvor: Kosovo Online/info-ks.net