Ministarka spoljnih poslova

Ministarka spoljnih poslova Donika Gërvalla-Schwarz izjavila je, reagujući na odluku o ukidanju viza za nosioce srpskih pasoša sa Kosova koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije, da akteri u Evropskoj uniji rade na podjeli srpske zajednice na Kosovu.

Gërvalla-Schwarz ocjenjuje da je ta odluka EU pogrešna i da je jedino ispravno riješenje bila integracija lokalnih Srba u kosovski sistem.

"Za pasoše koje izdaju legitimne institucije, nismo oklevali da upozorimo i obavestimo važne aktere u EU. Oni su doneli odluku koja ne samo da, po našem mišljenju, vodi na pogrešan put, već ukazuje na to da neki akteri u EU nisu zainteresovani za integraciju srpske manjine na Kosovu, već rade na tome da ih podjele. Najbrža moguća integracija građana u pravne strukture dovodi do atmosfere i prostora za sve njih i za sve nas", poručila je Gërvalla-Schwarz na konferenciji za medije.

Dodala je da Kosovo ne treba da ćuti "pred pogrešnim koracima", koji, kako kaže, ne smeju da se ponavljaju.

Gërvalla-Schwarz je istakla i da Kosovo očekuje da se u slučaj Fatona Hajrizija uključe i međiunarodne institucije i da su iz Srbije stizale samo nepotpune informacije te da još uvijek nema potvrde identiteta ubijenog.

Gërvalla-Schwarz je istakla da su do sada samo potvrđeni otisci prstiju, koji se nakon verifikacije poklapaju sa otiscima Fatona Hajrizija, koji je pobegao iz zatvora u Smrekovnici.

"Sve što se do sada dešavalo u Srbiji je u magli. Ne možemo da kažemo građanima da imamo tačne informacije, ne krijemo nikakve informacije. Ovo je uslov. Ne želim da prejudiciram bilo šta se desilo u Srbiji, jer sam vrlo siguran da ne znamo cijelu istinu. Sačekajmo kako će dalje teći istraga. Apelovali smo na međunarodnu zajednicu i diplomatske misije, uključujući kancelariju EU u Beogradu, da pomognu da se ovaj slučaj razjasni i otkrije istina", rekla je Gërvalla-Schwarz.

Istakla je da će advokat porodice Hajrizi imati institucionalnu podršku ne samo na Kosovu, već i Kancelariji za vezu Kosova u Beogradu.

Prenela je da će se značajno smanjiti naknade za konzularne usluge u kosovskim ambasadama i konzulatima.

Ona je kazala da je u Njemačkoj, zemlji u kojoj živi najveći broj kosovske dijaspore, stupio na snagu zakon o dvojnom državljanstvu i da je postalo hitno da se pojednostave procedure za vraćanje kosovskog državljanstva.

"Svi smo svijesni koliko je odluka bila teška i bolna za onih preko 50.000 građana Kosova, koji su, u nedostatku alternative, predali kosovsko državljanstvo da bi dobili njemačko“, naglasila je Gërvalla-Schwarz.

Navela je da su procedure za vraćanje državljanstva značajno skraćene, dok se većina dokumenata potrebnih za vraćanje državljanstva može dobiti na platformi e-Kosova.

Istakla je da će vraćanje državljanstva za one koji su ranije bili građani Kosova biti potpuno besplatno.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri