Da li vjerovati EU?!

Novinar i politički analitičar Ridvan Berisha je ukidanje viza za nosioce srpskih pasoša, koje je izdala Koordinaciona uprava Srbije, ocjenio kao napad na Kosovo, prenosi Euronews Albania.

Berisha je kazao da priznavanje pasoša koje je izdala Srbija dovodi u sumnju da li Kosovo više treba da vjeruje EU.

On je rekao i da je ova odluka direktan napad na Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koji je Kosovo potpisalo 2015. godine.

„Bila je to neočekivana vijest, sve dok traje težak, gotovo bezizlazni pregovarački proces. Uprkos ovim teškoćama danas, ova vijest iz Brisela da EU priznaje pasoše Srba koje su izdale ilegalne strukture na Kosovu, atak je na 17. februar 2008. i na Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koji je Kosovo potpisalo 2015. godine", kazao je on.

Berisha je potom dodao da je samim tim priznavanje srpskih pasoša direktan napad i na samu EU.

"Ovom prilikom moram da svjedočim da li treba više vjerovati Briselu ili ne. U svakom pogledu, moderiranje dijaloga, u mirovnom sporazumu između Kosova i Srbije... Postoji spekulativna verzija koja kruži neprovereno da bi to mogla biti osveta Kurtiju koji je blokirao proces izrade nacrta statuta tako što ga nije poslao Ustavnom sudu...“, rekao je Berisha.

Izvor: Kosovo online/Euronews Albania