Sjednica Vlade

Premijer Albin Kurti rekao je na današnjoj sjednici Vlade da su prošlogodišnjim Osnovnim sporazumom sa Srbijom materijalizovana "obilježja nezavisne države Kosovo", prenosi Gazeta express.

Kurti je naveo da se u ponedjeljak navršilo 14 godina od kada je Međunarodni sud pravde zaključio da "proglašenje nezavisnosti Kosova ne predstavlja kršenje međunarodnog prava" dodajući da sporazum koji je prošle godine postigao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem uključuje principe na kojima se zasniva taj nalaz MSP.

"Briselski osnovni sporazum od 27. februara 2023. je sljedeći trenutak kroz koji je bilo moguće materijalizovati karakteristike nezavisne države Kosovo po principima međunarodnog prava, na kojima se zasniva savjetodavno mišljenje MSP, uključujući i dobro susjedstvo, jednakost suverena, poštovanje nezavisnosti drugih, priznavanje i zaštita teritorijalnog integriteta, pravo na samoopredjeljenje naroda i druga načela Povelje Ujedinjenih nacija", rekao je Kurti.

Spomenuo je i "jačanje države i građanstva u međunarodnoj areni".

"Jačanje države Kosovo i njenog građanstva u međunarodnoj areni, znamo da to nije automatski proces, već zahtjeva vrijeme i trud, posvećenost i hrabrost. Vrijeme, posvećenost i volja su takođe potrebni za dobre unutrašnje politike u korist građana", rekao je Kurti.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express