Premijer Kosova

Premijer Albin Kurti pozvao je građane da ne nasjedaju na euforiju heroizacije i romantizacije Fatona Hajrizija, koji je ubije od strane pripadnika MUP-a Srbije, nakon što je ubio jednog, a ranio drugog srpskog policajca.

Nedostaje objašnjenje o okolnostima bježanja Fatona Hajrizija, njegovog ubistva i svega ostalog i to zahtjeva domaću i međunarodnu istragu, kazao je danas premijer Aljbin Kurti.

Kurti je sjednicu Vlade Kosova započeo temom o Fatonu Hajriziju, potvrdivši sada i on da otisci prstiju koje su kosovskim vlastima poslali srpski organi – pripadaju ovom beguncu iz zatvora na Kosovu, koji je u Loznici prošle nedjelje ubio srpskog policajca i još jednog ranio, nakon čega je ubijen.

Međutim, kaže, nedostaje objašnjenje o svim okolnostima.

„Ipak, nedostaje objašnjenje o okolnostima bježanja, pa sve do njegovog ubistva i to zahteva domaću i međunarodnu istragu“, kazao je Kurti.

Nakon što je Hajrizi ubio tridesetčetvorogodišnjeg srpskog policajca u Loznici, a naročito od trenutka kada su ga srpske vlasti nakon dvodnevne potrage ubile – jedan dio kosovske javnosti, ne zvaničnici, Hajrizija je počeo da naziva herojem, posebno potencirajući to da je on bio pripadnik OVK još od ranih dječačkih godina.

Inače, Hajrizi je bio osuđen na više od 25 godina zatvora jer je sa svojih 15 godina ubio ruskog vojnika. U međuvremenu je, kada bi iz zatvora bježao, počinio još više teških krivičnih djela.

Kurti je danas ovaj dio javnosti pozvao da to ne rade:

„Pozivam građane da ne budu žrtve euforije, herojizacije i romantizacije Fatona Hajrizija“.

Onaj ko za njih treba da bude heroj, poručio je Kurti, je Afrim Bunjaku, policajac koji je 24. septembra prošle godine stradao u selu Banjska, kao i ostali policajci koji su pali na dužnosti.

„Patriota u Republici Kosovo je narednik Afrim Bunjaku koji je ubijen u Banjskoj. Patriote su 22 pripadnika Policije Kosova koji su pali na dužnosti i pokazali žrtvu“, kazao je ovaj premijer.

Ovo govori u susret memorijalnom danu za sve policajce koji su stradali na dužnosti, a on se na Kosovu obilježava za dva dana, 26. jula, simbolično – u danu kada je 2011. godine u Zubinom Potoku, u blizini sela Čabra, ubijen pripadnik tadašnje specijalne jedinice „ROSU“ – Enver Zymberi, u sukobu sa lokalnim Srbima kada su ove jedinice prvi put krenule put Jarinja i Brnjaka.

Kritike za Tužilaštvo

Shodno tome, i danas je Kurti pozvao pravosudne organe da sve ove slučajeve rasvetle.

„Autori da se dovedu pred lice pravde“, njegov je apel.

Potom je premijer kritikovao Tužilaštvo što i nakon 11 mjeseci, još uvijek nema optužnica za učesnike napada u selu Banjska.

Kaže – za taj teroristički akt Tužilaštvu treba više od 10 mjeseci, ali da ispita Albulenu Haxhiu za njen post na Facebooku – manje od 10 sati.

„Na Kosovu još uvek nije podignuta optužnica protiv Radoičića i drugih terorista i paramilitaraca. U Srbiji je on slobodan, a našem Tužilaštvu nije bilo dovoljno deset mjeseci, ali im nije bilo potrebno više od deset sati da ispitaju našu ministarku pravde za jedan post na Facebooku“, kazao je Kurti.